Bez dogovora o Sejdiću i Finciju
30

Šarčević: U Briselu je osiguran prostor za vladavinu dva HDZ-a

Klix.ba
Profesor Edin Šarčević
Profesor Edin Šarčević
Bh. političari su na sastanku u Briselu prošle sedmice trebali iznaći modele za implementaciju presude u slučaju "Sejdić-Finci", ali je to pitanje ostalo izvan njihovog političkog dogovora.

Ocijenio je to u razgovoru za Federalnu televiziju profesor ustavnog prava Edin Šarčević, istakavši kako je primarni cilj bh. političara osigurati prostor za "vladavinu u ime naroda", što je na sceni od Dejtona do danas.

"O prijedlozima iz Brisela ne znam mnogo, ali je jasno da su se tamo dogovorili o izboru članova Predsjedništva BiH, dok je pitanje presude 'Sejdić-Finci' ostalo van njihovog političkog dogovora. Prema novom dogovoru zadržana je jedna izborna jedinica za RS, te ustanovljeno njih deset u FBiH, kao jedna vrsta elektorskog sistema. Međutim, pri tome jedan glas Hrvata iz zapadne Hercegovine vrijedi osam do deset puta više nego glas Hrvata u Sarajevu ili u Posavini. Na taj se način tzv. hrvatsko pitanje rješava na način da se osigura prostor u kome će vladati dva HDZ-a", rekao je Šarčević.

On je dodao kako Dejtonski sporazum proizvodi i multiplicira socijalne konflikte u BiH, te je nemoguće na njegovim premisama raditi kvalitetne pomake ka pravnoj i socijalnoj državi.

"Na premisama Dejtona moguće je tek ušminkavati određene odredbe, kao što je to nedavno urađeno u Kantonu Sarajevo u vezi sa pitanjem Ostalih. Međutim, na taj način očito neće biti ozbiljnih pomaka ka uspostavi pravne i socijalne države. Stoga je i perspektiva BiH na putu ka EU loša i imamo situaciju da će se barem još 4-5 godina raspravljati o tome je li RS država, odnosno postoji li BiH kao država", zaključio je profesor Šarčević.