Divjak dočekan u Domu mladih
0

SaraJOVO!

Piše: Almir Panjeta
(Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Odmah nakon dolaska na sarajevski aerodrom penzionisani general Armije BiH Jovan Divjak stigao je u Dom mladih gdje mu je priređen doček. Već ispred Doma dočekale su ga desetine građana Sarajeva.

Divjaku su svi izrazili dobrodošlicu, željeli su ga pozdraviti, poljubiti i zagrliti. Spremno je odgovarao na sva pitanja o tome kako mu je bilo u Beču, a na pitanja kako se osjeća kazao je da je bolje da to pitanje postave "klincima i klinkima iz Udruženja 'Obrazovanje gradi BiH'", koji su također došli da ga dočekaju u Domu mladih.

Na upit da li je ovo njegovo oslobađanje pobjeda pravde, odgovorio je:

"Do pravde je još daleko, ali je ovo poraz onih koji su željeli da izjednače one koji su se branili sa onima koji su izvršili agresiju. Ovo je dokaz da u Dobrovoljačkoj nije počinjen ni zločin ni genocid. Pobijedili smo mi koji smo sve vrijeme govorili 'Ne pucajte'", kazao je Divjak.

Prisutnima je pokazao pasoš u kojem je pečat od 3. marta kad su ga zatvorili u Austriji. Divjak je izašao na binu u Domu mladih praćen ovacijama nekoliko desetina građana. Po izlasku na binu uzvikivao je "Ovo je Bosna", a prisutni su ga podržali.

Divjak je na bini kazao da je 2. maja 1992. godine Armija BiH zaustavila četvrtu armiju svijeta, a da se trećeg maja desio incident za koji neko treba da odgovara.

"Ako ja treba da odgovaram, onda evo me, ali da odgovaram pred onima koji su nadležni. Ovo je davno trebalo biti završeno, ali nekome to očito nije odgovaralo. Advokat je uzeo mnogo novca da me odbrani, ali nije me na kraju on odbranio, odbranili smo se vi i ja kada smo 3. maja kazali: Ne pucaj! Odbranili ste me vi koji su ovdje, desetak vas koji su se založili za mene, mediji koji su o svemu pisali", kazao je Divjak.

Posebno se zahvalio majci Sanele Jenkins koja je Saneli kazala da je Jovo dobar čovjek i da mu treba pomoći, nakon čega se ona uključila u cijelu priču i pomogla, na čemu se, naravno, zahvalio i njoj.

"Prvo što ću sutra uraditi, kao što sam i navikao, otići ću do svog udruženja, prošetati ulicama Sarajeva, te se pozdraviti s ljudima i popiti kafu", rekao je Divjak.

Divjak je dodao da je ovaj put spomenuo samo one koji su mu pomogli, ali da ne želi spominjati one koji mu nisu pomogli.

"Ne želim da kvarim zabavu, ali ima mnogo onih, znat će ko su, koji su mogli mnogo više pomoći, ali nisu. Svi vi koji ste ovdje, pomogli ste Jovanu Divjaku kao ljudski rod, i kao jedan čovjek. Hvala lijepo!", kazao je Divjak.

Poslije njega, na binu je izašla Hanka Paldum koja je 'unplugged' zapjevala 'Bosno moja, divna mila...'.