BiH
498

Sarajlije u četvrtak ostaju bez tramvajskog i trolejbuskog prijevoza?

Piše: J. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Elektroprivreda BiH će u četvrtak, 29. augusta, zbog neizmirenih dugovanja obustaviti isporuku električne energije GRAS-u što znači da bi građani mogli ostati bez tramvajskog i trolejbuskog prijevoza.

Kako je danas kazao Elvedin Grabovica, generalni direktor JP Elektroprivreda, menadžment ovog javnog preduzeća neće dozvoliti da zbog neodgovornosti, nestručnosti i nemara resornih kantonalnih ministarstava i uprava drugih kompanija, bude dovedeno u pitanje poslovanje.

"S obzirom na to da će obustava isporuke električne energije biti izvršena u još uvijek aktuelnoj sezoni godišnjih odmora i školskih raspusta, ovaj radikalni korak bi trebalo da bude poticaj odgovornim za ovu situaciju, da probleme dugovanja javnih preduzeća hitno riješe", rekao je Grabovica.

Dugovanja GRAS-a Elektroprivredi premašila su 3,3 miliona KM ( za period maj 2012. - juli 2013. godine).

Ministar saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo Jusuf Bubica u razgovoru za portal Klix.ba kaže da ova situacija nije nova podsjećajući na januarsko upozorenje Elektroprivrede GRAS-u i aprilsko isključenje struje u mnogim objektima koji pripadaju kantonalnom preduzeću.

"Dugovi GRAS-a se samo gomilaju. Posluju sa gubitkom blizu dva miliona maraka mjesečno tako da će na kraju ove godine on iznositi oko 150 miliona KM bez ikakvog izgleda da taj dug vrati. GRAS je ogroman i nepremostiv problem Kantona Sarajevo. Već osam mjeseci govorim da je jedino moguće rješenje stečaj ove firme. Danas se pojavio ovaj problem sa Elektroprivredom, sutra će to biti sa Poreskom upravom FBiH kojoj GRAS duguje preko 60 miliona KM", kaže Bubica za naš portal.

Resorni ministar danas se susreo sa predsatvnicima GRAS-a, predsjednikom Nadzornog odbora i predsjednikom Skupštine ovog preduzeća.

"Niko od nas pojedinačno ovu situaciju ne može promijeniti. Sutra imamo sjednicu Vlade KS i ovu problematiku ću iznijeti po ko zna koji put ministrima i premijeru. Vlada KS pomalo prelazi preko ovoga jer nije u mogućnosti da kompenzira ove dubioze i ne zna šta da uradi po pitanju GRAS-a", dodao je Bubica.

Ukoliko iz Elektroprivrede budu tražili prvu uplatu do 300.000 KM, ministar kaže da tu neće biti problema. Međutim, ukoliko budu tražili veći iznos, GRAS to neće moći platiti.

Iz GRAS-a se još uvijek nisu oglasili po ovom pitanju.

Također, iz Elektroprivrede su najavili isključenje struje i KJKP Vodovod i kanalizacija čiji dug iznosi 6,6 miliona KM.

Ukoliko ovo preduzeće u roku sedam dana ne riješi problem dugovanja, Sarajlije mogu očekivati redukcije u snabdijevanju vodom.

Sutra će struja biti isključena KJKP ZOI 84 , JU Studentski centar Sarajevo, Tehnički remontni zavod Hadžići d.d i Centar Skenderija d.o.o. Sarajevo.

U srijedu, 28.08.2013.godine, JP Elektroprivreda BiH d.d.- Sarajevo, obustavit će isporuku električne energije kupcima ZRAK d.d. Sarajevo, Hidrogradnja d.d. Sarajevo, PRETIS d.d. Vogošća Sarajevo i UNIS PRETIS d.o.o.