BiH
0

Sarajlije se vraćaju Trebeviću

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Trebević do rata omiljeno izletište Sarajlija, ponovo vraća stari sjaj, nakon što je zbog ratne devastacije bio nepristupačan za izletnike. Novi sadržaji ga oživljavaju, a rekonstrukcija žičare čiji prvi stub, kako je najavljeno treba biti postavljen u maju naredne godine, značit će potpuni povratak izletnika i turista planini s koje se najljepše vidi glavni grad BiH.

Ali i bez žičare ljubitelji prirode pohode Trebević, posebno otkada je napravljen "Napretkov" dom, koji je tokom vikenda pun gostiju.

Otkako je deminiran, nakon čega su markirane planinarske staze Trebević je sve posjećeniji.

S vrha Trebevića (1.629 metara nadmorske visine) pruža se pogled na Igman, Bjelašnicu, Treskavicu, Jahorinu, Romaniju, a posebno lijep pogled je na Sarajevo.

Odnedavno je na Trebeviću na lokalitetu Bijelih stijena (1.280 m.n.v) izgrađena „ferata“, osigurana planinarska staza u stijenama, koja omogućava lakše savladavanje ekstremnijih uspona. Ferata nazvana po prof. dr. Josifu Flegeru, Sarajliji, ljekaru-šefu Dermatovenerološke klinike i planinaru, graditelju planinarskih kuća i dugogodišnjem predsjedniku Hrvatskog planinarskog društva "Bjelašnica", dužine je 130 metara, s vremenom uspona oko 30 minuta.

Zasigurno će Trebević u godinama koje dolaze "bilježiti" još više posjetilaca na Dan žena, nakon što je ovog 8. marta organiziran prvi pohod "100 žena na vrhu Trebevića". Organizatori Planinarski savez Kantona Sarajevo i Stanica planinarskih vodiča Sarajevo namjeravaju da ovaj pohod postane tradicionalan. A da se radi o pravom potezu koji ima za cilj popularizaciju planinarenja i posjećivanja planine Trebević potvrđuje i subotnji pohod na kojem su osim planinarki iz Sarajeva bile i žene iz Tuzle, Bugojna i Jelaha.

I najavljeno usvajanje zakona o proglašenju Zaštićenog pejzaža ''Trebević'', koji je u formi prijedloga Vlada Kantona Sarajevo uputila na usvajanje u Skupštinu značit će nove sadržaje za Trebević. Ovaj zakon predviđa institucionalno upravljanje prostorom od oko 400 hektara a koji se odlikuje izuzetnom geomorfološkom, hidrološkom i biološkom raznolikošću te kulturno-historijskim vrijednostima. Značit će to uređenje komunalne infrastrukture i javnih površina te poboljšanje mogućnosti razvoja turizma, sporta i rekreacije.

Krajem januara gradski vijećnici su usvojili Odluku o realizaciji projekta "Revitalizacija Trebevićke žičare", a do maja 2015. godine treba biti postavljen prvi stub žičare.

Do sada realizirani sadržaji i oni koji su planirani predstavljaju osnovu da Trebević bude ponovo omiljena izletnička destinacija Sarajlija.

"Trebević je od rata mjesto razdvajanja, a od izgradnje "Napretkovog" doma postaje mjesto spajanja. Dom je vikendima pun, ljudi ovdje rado dolaze jer je tu vrlo lijep ambijent i dobar zrak. Mislim da je ovo pun pogodak, jer smo otvaranjem doma otvorili Trebević za građane, što je strateška stvar", rekao je nedavno u izjavi za Agenciju Fena predsjednik Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" Franjo Topić.

Osmomartovski pohod na kojem je bilo oko 100 žena oživio je Trebević. A osim njih brojni planinari su individualno proteklog vikenda pohodili ovu sarajevsku planinu.