Anketa u Sarajevu
0

VIDEO / Sarajlije različito reaguju na poskupljenje cigareta

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Od 1. januara 2012. godine, cigarete u Bosni i Hercegovini poskupljuju za 30 ili 50 feninga, u zavisnosti od proizvođača. Građani Sarajeva koje smo anketirali kažu kako je to još jedan udar na njihov džep, ali tvrde da neće prestati pušiti.

Za nepušače, poskupljenje cigareta od 1. januara naredne godine je super vijest. Kažu kako će oni koji sada konzumiraju cigarete "bacati" manje novca. Oni koji puše, pak, kažu kako neće prestati jer poskupljenje nije veliko.

Pojedini građani Sarajeva smatraju kako je ovo samo još jedan od načina da vlasti u ovoj zemlji preko leđa građana napune budžet.

Podsjetimo, na osnovu člana 21. Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje donio je Odluku o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete koja će se primjenjivati od 01. 01. 2012. godine.

"Ova odluka predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH sa politikom akciza na cigarete u Evropskoj uniji", poručili su iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Tako će obična Drina koja je do sada koštala 2,20 KM imati novu cijenu od 2,50 KM. Cijena Aure će sa 3 KM biti povećana na 3,30 KM, dok će nova cijena Drine jedine i Drine lights biti 2,80 KM.

Marlboro će sa dosadašnjih 3,20 KM poskupjeti na 3,50 KM. Nova cijena Ronhilla umjesto dosadašnjih 2,70 KM bit će 3.20 KM.