BiH
7

Sarajlije i turisti uživali u poslastici iz Izmita - ćeteniji

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Mehter maršom (vojni orkestar koji je u vrijeme Osmanlija pratio janjičarske jedinice u njihovim vojnim pohodima, kao i sultana i druge osmanske uglednike za njihovih javnih nastupa) ispred Husrev-begove džamije u Sarajevu, a zatim pripremanjem i dijeljenjem ćetenije, upriličen je Peti festival ćetenije u organizaciji grada Izmita.

Ćetenija iz Izmita je ćetenija koja je ušla u Guinnessovu knjigu rekorda.

Načelnik Izmita doktor Nevzat Dogan je rekao danas da su oni danas u BiH kako bi održali festival ćetenije, veliku tradiciju grada Izmita koji se prvi put održava van granica Turske i to u BiH.

"Ćetenija je poslastica koje se pravila za vrijeme Osmanskog perioda na dvoru. Zbog veoma dobrih klimatskih i drugih uslova najbolje se pravi u gradu Izmitu", pojasnio je Dogan.

On je istakao da ako želite probati ćeteniju, onda obavezno kušajte one iz grada Izmita.

"Mi smo tim povodom, da bismo s vama, našom dragom braćom, ljudima koje zaista jako cijenimo, došli ovdje započeti ovaj međunarodni festival ćetenije u Sarajevu", istakao je Dogan.

On je podsjetio i na to da je ovo područje dugo godina bilo pod Osmanskom vlašću te da je ovaj narod u skorije vrijeme prošao kroz veoma težak period, kroz rat u BiH.

"Želimo naglasiti da je Bosna i bosanskohercegovački narod za nas veoma važan. Želim također izraziti poštovanje i rahmet najprije prvom predsjedniku RBiH Aliji Izetbegoviću i našim dragim šehidima koji su svojim životima, zalaganjima dali sve od sebe da ovaj narod danas živi ovdje gdje živi", dodao je Dogan.

Pomoćnik predsjednika AK partije Ekrem Erdem bio je jedan od onih koji su danas prisustvovali pripremanju ćetenija za bh. građane.

"Prvi put danas gledam kako se prave ćetenije. Kada smo čuli šta priprema i organizuje općina Izmit i mi smo se složili da dođemo i pozdravimo građane i učestvujemo u ovom događaju", pojasnio je Erdem.

On je dodao da je tokom svog boravka u BiH vidio dosta turskih turista koji su došli u posjetu BiH, da obiđu mjesta ali da posjete svoje korijene.

Mirsada Mujaković je jedna od slučajnih turista koji su probali ćeteniju i pratili događanja na sarajevskom Sebilju.

Ona je kazala da je ćetenije rado jela kao dijete te da su se skupljali i gledali kako se one prave, ali da ih nikada nije pokušala napraviti nego ih kupuje u turskim trgovinama.

Pravljenje ćetenija

Ćetenija je tradicionalno jelo koje različiti narodi nazivaju različitim imenom. Naime, u BiH ovo jelo zovemo ćetenija, dok ga u Srbiji nazivaju ćeten alvom.

Ćetenije se prave od brašna, šećera, vode i male količine soka od limuna.