Atraktivna turistička destinacija
0

Sarajlije će u Novu godinu ući sa Hrvatima, Slovencima, Talijanima

Piše: A. Džaferović
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Atraktivan program novogodišnjeg dočeka na otvorenom, optimalni uslovi za skijanje na olimpijskim planinama, prihvatljive cijene smještaja i usluga te tradicionalna gostoljubivost Sarajlija razlozi su zbog kojih bh. prijestolnicu ovih dana pohodi veliki broj turista iz cijele Evrope.

Najviše je turista iz zemalja regiona - Hrvatske, Slovenije i Srbije, koji tradicionalno dolaze radi skijanja i dočeka Nove godine. Radi se pretežno o mlađoj populaciji, podaci su Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Sarajevo vrvi turistima, a običnom prolazniku nije teško primijetiti da je na ulicama puno naših susjeda. U glavnoj gradskoj šetnici, ulici Ferhadija, sreli grupu dobro raspoloženih Splićana.

Dobra hrana i dobar provod

"Već drugu godinu u Sarajevu slavimo Novu godinu. Atmosfera je uvijek odlična, a Sarajlije, kao i obično, veoma opuštene, ma prava raja", kažu nam kroz smijeh Nikolina, Ivan, Danijela, Mate, Marin i Dubravko.

Osim turista iz susjednih nam zemalja, na ulicama našeg grada sreli smo i grupu Italijana, koji su s pažnjom čitali informacije o historiji Sarajeva za vrijeme austrougarske vladavine sa panoa postavljenih na zgradi Muzeja 1878.-1918.

U Sarajevo su, kažu, došli na preporuku prijatelja koji su prije dvije godine bili gosti našeg grada.

"Čuli smo da je u Sarajevu dobra hrana i dobar provod u što smo se i uvjerili. Došli smo da skijamo, obiđemo grad i upoznamo se sa vašom kulturom. Zadovoljni smo viđenim, iako smo očekivali povoljnije cijene, ali OK je. Planirali smo prošetati sutra uvečer i vidjeti kakav će biti doček Nove godine na otvorenom", kažu nam naši sagovornici.

Inozemni novinari prave reportaže

Da Sarajevo već godinama postaje jedna do atraktivnijih destinacija kada je u pitanju zimska sezona potvrdila nam je i glasnogovornica Turističke zajednice Asja Hadžiefendić-Mešić.

"Interesovanje za Sarajevo se tek počinje zahuktavati. Imamo puno upita novinara iz Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, koji traže od nas različite informacije, zatim organiziranje boravka i pomoć pri dobijanu dozvola za snimanje. Upravo će grupa novinara iz Njemačke, koji rade za turistički web-portal, koji promovira skijaške destinacije, obići ovih dana olimpijske planine i napraviti reportažu o turističkoj ponudi, kulturnom i javnom životu. S obzirom na to da taj portal ima saradnju sa 100 drugih portala, to je odlična promocija za Sarajevo", kaže Hadžiefendić-Mešić.