BiH
390

Sarajlija na parkingu u centru grada napisao: "Ne parkirajte, auto će vam biti obijen"

Klix.ba
Parking na Obali Kulina bana u Sarajevu, između Prve gimnazije i kafića Delikatesna radnja, nebrojeno puta do sada je bio na meti pljačkaša. Stoga je jedan Sarajlija, koji radi u blizini, odlučio upozoriti turiste i posjetioce grada tako što je sprejem na engleskom ispisao: "Ne parkirajte ovdje, vaš auto će biti obijen".
Foto: Sabina Ćudić
Foto: Sabina Ćudić

Autor ovog upozoravajućeg stencila, koji želi ostati anoniman, se nebrojeno puta do sada obraćao policiji, no svi pozivi su bili uzaludni i završavalo se na riječima da policija ne može ništa poduzeti jer su počinioci maloljetni.

"Momci koji to redovno čine žive na Bistriku. Ugodno žive od velikog broja laptopa, kamera i raznih drugih stvari koje kontinuirano na toj lokaciji kradu. Na pitanje prijatelja o postavljanju kamere, policija ga je uputila na nadležno kantonalno ministarstvo. U ministarstvu su zatražili da im se pismeno obrati, što je (nevjerovatno uporan i odgovoran kakav jeste) i učinio. Nikada nije dobio odgovor", napisala je Sabina Ćudić, prijateljica autora stencila, na svom Facebook profilu.

Na parkingu je sinoć opljačkano auto jedne italijanske porodice, a danas je ovaj građanin Sarajeva odlučio stvar preuzeti u svoje ruke. Kupio je kalup i sprej i ispisao upozorenje sa željom da posjetioce Sarajeva poštedi ogromne neprijatnosti ukoliko svoje auto ostave na tom parkingu.

"Iz mog iskustva, gdje sam veliki broj puta pokušao animirati policiju i organe vlasti, jasno je da nam je svaki legalni put za reakciju i promjenu onemogućen, zbog čega smo dovedeni u situaciju da moramo prekršiti zakon da bi ukazali na kriminal“, kaže autor za Klix.ba