BiH
118

Sarajlić: Tražit ću da se istraže rad Tužilaštva KS i navodi da je protiv mene pokrenuta istraga

Klix.ba
Foto: Arhiva/Klix.ba
Foto: Arhiva/Klix.ba
Na navode određenih medija da je Tužilaštvo Kantona Sarajevo otvorilo istragu protiv Asima Sarajlića, Amira Zukića i Mirsada Kukića, visokopozicionog kadra SDA, zbog optužbe za nezakonito zapošljavanje, reagovao je Asim Sarajlić, odbacivši sve navode o bilo kakvoj umiješanosti u nezakonite radnje.

Istraga je navodno pokrenuta u okviru predmeta "Bosna", u kojem su prethodno uhapšeni Esed Džananović, Safet Bibić, Ramiz Karavdić, Senad Trako i Nedžad Trako.

Kontaktirali smo i Tužilaštvo KS, ali o navodima o pokretanju istrage nisu ništa komentarisali.

S druge strane Sarajlić je izjavio kako podržava rad Tužilaštva i naglašava da će dostaviti sve podatke koji se od njega traže.

"Indikativno je da povjerljivu dokumentaciju iz istrage očigledno posjeduju novinari i to uvijek oni koji huškački djeluju protiv svega što može imati bilo kakve veze sa SDA. Stoga se nameće pitanje ko zaista upravlja i vodi istrage u Kantonalnom tužilastvu Sarajevo? S tim u vezi, po hitnom postupku planiram uputiti pismo/pritužbu svim relevantnim institucijama, a posebno članovima VSTV-a i disciplinskom tužiocu, uz zahtjev da istraži rad Kantonalnog tužilastva, odnosno postupajućeg tužioca i glavnog kantonalnog tužioca Sarajevo", poručuje Sarajlić.

Poručuje kako poslove, zaduženja i povjerene aktivnosti u SDA obavlja u skladu sa zakonom i zakonskim procedurama, uključujući i obaveze, ovlasti i zaduženja koje ima kao predsjednik kadrovske komisije SDA.

"S obzirom na to da sam siguran da ne postoji nijedan dokaz protiv mene, postavlja se pitanje kako je moguće da je uopće otvorena istraga te ću zbog toga od glavnog federalnog tužioca tražiti da izvrši uvid u kompletan spis te da utvrdi da li je istina da je zbog činjenice da sam predsjednik kadrovske komisije u političkoj stranci otvorena istraga protiv mene. Tražit ću i da se utvrdi da li je interpretacija novinara tačna, odnosno da utvrde na koji način Kantonalno tužilastvo Sarajevo dijeli svoje tajne dokumente poput naredbe o sprovođenju istrage medijima, i ako ih već javno dijele, da li dijele sve naredbe ili samo tačno odabrane u određene političke svrhe", zaključio je Sarajlić.