BiH
6

Sarajlić: Tražimo od Vijeća ministara hitnu akciju

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH će na današnjoj sjednici razmatrati Informaciju o kršenju Ustava BiH u Republici Srpskoj u pogledu prava na nacionalnu grupu predmeta u školama Konjević Polju i drugim školama, čiji su predlagači poslanici iz Kluba SDA.

"Mi smo to dužni prema onima koji ispred zgrade OHR-a već 20 dana sa svojom djecom čekaju na rješenje", kazao je novinarima predsjedavajući Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu PSBiH Asim Sarajlić.

Dodao je da će danas predložiti samo dva zaključka.

Jedan je da Vijeće ministara BiH hitno poduzme korake u skladu s postojećim zakonskim rješenjima.

"Ne moramo se pozivati na evropske konvencije o ljudskim pravima, o pravu djeteta: Imamo već važeću zakonsku regulativu kroz okvirni zakon o srednjem i osnovnom obrazovanju u BiH, a ni entitetski zakon u RS-u nije u suprotnosti s tim da se ispoštuju prava na nacionalnu grupu predmeta i ostala prava djece i u Konjević Polju i u drugim mjestima u RS-u", kazao je Sarajlić.

Dakle, dodao je, od Vijeća ministara BiH se traži hitna akcija.

"Drugi zaključak će biti da nas Vijeće ministara BiH o provedenom odmah izvijesti, dakle bez nekih rokova, sve je hitno", zaključio je Sarajlić.

Roditelji djece bošnjačke nacionalnosti iz Konjević Polja, koji borave u šatorima ispred zgrade OHR-a u Sarajevu, zahtijevaju uvođenje nacionalne grupe predmeta, zatim tehničko-sanitarne uvjete za održavanje nastave, a jedan od zahtjeva se tiče i školskih odbora.