Nakon prolongiranja sjednice
16

Sarajlić: Taoci smo politike SDP-a; Magazinović: Paranoja vlada u SDA

Piše: J. Hadžiahmetović
Sa današnje neodržane sjednice Parlamenta BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sa današnje neodržane sjednice Parlamenta BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nakon što je današnja sjednica Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH odgođena na zahtjev SDP-a, poznato je ko čini novu većinu.
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Kako je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Božo Ljubić kazao nakon sjednice koja nije trajala ni pola sata, "parlamentarna većina se iskristalizirala na šest stranaka, a bit će formirana kada se potpiše programsko-projektni dokument 20. novembra na sastanku šest lidera stranaka u Mostaru (SDP, SNSD, SDS, dva HDZ-a i SBB).

Na pitanje da li je bilo moguće danas imenovati zamjenika predsjedavajućeg Parlamenta BiH, Ljubić je kazao da je to bilo moguće.

"Sama činjenica da smo danas odgodili ovu sjednicu za 22. novembra govori o tome da nam je cilj da ta sjednica bude upotpunjena nekim drugim tačkama dnevnog reda", izjavio je Ljubić misleći na usvajanje budžeta i usvajanje amandmana na Ustav BiH (presuda Sejdić-Finci).

Nakon Ljubića, govorio je Asim Sarajlić iz SDA, koji je izjavio kako će se u narednim danima vidjeti koji su to zahtjevi Milorada Dodika i RS-a kako bi se, kazao je, "sačuvala pozicija Zlatka Lagumdžije kao ministra vanjskih poslova".

"Odgovorno tvrdim da smo taoci Lagumdžijine politike od izbora 2010. do danas. Petnaest mjeseci nam je trebalo da formiramo Vijeće ministara BiH dok danas ne možemo popuniti ni Kolegij Parlamenta BiH. On je sada jedna meta za potkusurivanje između Dragana Čovića, Milorada Dodika, Mladena Bosića, Fahrudina Radončića...", kazao je Sarajlić.

Asim Sarajlić i Šefik Džaferović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Asim Sarajlić i Šefik Džaferović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Saša Magazinović, poslanik SDP-a, odgovorio je na optužbe iz SDA.

"Znate kako kod nas kažu, u paranoji se sve uklapa. To je plod paranoje SDA i to je njihovo pravo. Svi dobro znamo da to nije ni blizu istine. Podsjećam da je SDA bio predlagač kad smo na isti način prolongirali sjednice iz istog razloga. Tada to nije bio problem", kazao je Magazinović te dodao kako će u narednih 20 dana biti završena rekonstrukcija Vijeća ministara BiH i da u tom smislu neće biti nikakvih blokada.

Aleksandra Pandurević iz SDS-a je kazala da bismo, da njena stranka bilo šta diktira, danas imali bošnjačkog člana Kolegija.

"Naš stav je nepromijenjen, a to je da Denis Bećirović neće dobiti našu podršku. Kada dobijemo imena kandidata, mi nemamo problem da podržimo bilo koga drugog", kazala je Pandurević.

Saša Magazinović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Saša Magazinović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
I Drago Kalabić iz SNSD-a je odgovorio na optužbe iz SDA kazavši kako nije tačno da Milorad Dodik ucjenjuje Lagumdžiju pozicijom ministra vanjskih poslova.

"Na djelu je provođenje sporazuma koji traži određeno vrijeme. Nema prostora za ucjene", kazao je Kalabić.

Do sljedeće sjednice Parlamenta BiH bit će održan sastanak šest lidera te bi 22. novembra moglo biti poznato mnogo više, između ostalog i ime novog zamjenika predsjedavajućeg Parlamenta BiH.