BiH
0

Sarajlić pojasnio pojedinosti ostavke ministra Radivojevića

FENA
Asim Sarajlić
Asim Sarajlić
Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Asim Sarajlić pojasnio je danas u izjavi za novinare pojedinosti oko razrješenja Desnice Radivojevića s dužnosti ministra prostornog uređenja u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.

Potvrdio je novinarima da je Radivojević u petak u pauzi zasjedanja Vlade FBiH u uredu federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica Adila Osmanovića (SDA) u prisustvu federalnog ministara energije, rudarstva i industrije Erdala Trhulja (SDA) i Sarajlića podnio ostavku.

Sarajlić je pojasnio da je predsjednik Federacije BiH Živko Budimir tada obavio razgovor s Radivojevićem putem telefona i upoznao ga s dostavljenom ostavkom te kazao da će ga razriješiti dužnosti ministra, na šta je, kaže Sarajlić, "Radivojević potvrdno 'klimao glavom' i kazao da je to možda najbolje rješenje".

"Nakon toga Radivojvić je otišao na sjednicu Vlade FBiH koja je u međuvremenu nastavljena i glasao za dnevni red kakav je predložio premijer Vlade FBiH Nermin Nikšić, a nakon toga stiglo je rješenje od predsjednika Budmira", ističe Sarajlić.

SDA je, po riječima Sarajlića, pokrenula proceduru u Kadrovskoj komisiji za imenovanje novog ministra prostornog uređenja u Vladi Federacije BiH, a novi ministar mogao bi biti dosadašnji ministar stambene politike u Vladi Kantona Sarajevo Čedomir Lukić.

Novinarima je danas podijeljena i pismena ostavka ministra Radivojevića upućena predsjedniku i potpredsjednicima FBiH te premijeru FBiH u kojoj je Radivojvić naveo da nije u stanju obavljati funkciju ministra te da stoga podnosi neopozivu ostavku. Ostavku je Radivojević potpisao 22. juna.

Sarajlić je, osvrćući se na današnji sastanak Vijeća za vanjske poslove Evropske unije, novinarima kazao da evropske institucije neće donositi odluke uime organa vlasti u BiH nego da će samo konstatirati tešku političku krizu.

Izrazio je nadu da će evropske institucije ukazati na "despotsko ponašanje predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije, jer je on kreator političkog haosa u posljednjih godinu i po dana u BiH", dodajući da su možda najbolje rješenje vanredni izbori u BiH ili bar u Federaciji BiH.