BiH
48

Sarajlić: Ovo je najgori mandat Parlamentarne skupštine i ove izvršne vlasti

FENA
Asim Sarajlić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Asim Sarajlić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Poslanici SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH podržali su na današnjoj sjednici tog doma inicijativu za smjenu ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije, koju je predložio Klub SBB BiH.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDA Asim Sarajlić je kazao novinarima da je ovo definitivno najgori mandat od nezavisnosti BiH ove Parlamentarne skupštine i ove izvršne vlasti.

  • Mi iz SDA cijenimo da je dobrim dijelom odgovoran za takvo stanje i Lagumdžija, od postizbornih poruka u izbornoj noći 2010. godine, 16 mjeseci neformiranja Vijeća ministara BiH. Konačno, kada se formiralo na prijedlog predsjednika SDA Sulejmana Tihića, Zlatko Lagumdžija je bio prvi koji je na pitanju kao budžeta, izbacio SDA i tako je krenula ova cjelokupna rašomonijada koja je epilog dobila i sa ovim prirodnim nepogodama koje smo doživjeli - kazao je Sarajlić novinarima u pauzi zasjedanja.

On je dodao da je danas u svom obraćanju ministar Lagumdžija pričao o poplavama i šta je on kao ministar uradio u proteklih 50 i nešto dana.

  • Mislim da Lagumdžija i kao lider stranke, predsjednik SDP-a BiH, je učino da je politička scena u BiH nestabilna, nesigurna, da su institucije BiH i ne samo na nivou države nego i entitetske, kantonalne nestabilne. Smjene vlada u kantonima u Federaciji BiH, postavljanje kadrova, nepotizam, dakle to je sve ono što je obilježilo ovaj mandat i dabogda se nikada više ne ponovio - kazao je Sarajlić.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije podržao inicijativu Kluba SBB BiH za smjenu ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije.

Za predloženu inicijativu glasalo je 13 poslanika, 18 ih je bilo protiv, a pet uzdržano.