BiH
5

Sarajlić nakon sastanka u Centrali: Neće biti raskola u SDA, idemo naprijed

Piše: E. G.
Bakir Izetbegović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U sjedištu Stranke demokratske akcije u Sarajevu danas je održan sastanak zamjenika predsjednika te stranke Bakira Izetbegovića sa članovima Predsjedništva stranke koji su preglasani prije dvije sedmice prilikom smjene Bakira Alispahića iz Kadrovske komisije te stranke.

Niko od učesnika sastanka još uvijek nije dao izjavu za novinare. Međutim, Asim Sarajlić, potpredsjednik SDA, novinarima je kazao da je odluka Predsjedništva SDA o Alispahiću donesena i da ovaj sastanak vidi samo kao jedan u nizu radnih sastanaka stranke.

"SDA je stranka koja je kroz dugi niz godina na političkoj sceni pokazala da je demokratska. Ne vidim koje bi to pitanje moglo dovesti do raskola unutar stranke. Mi smo pokazali svojim kongresima i konvencijom da imamo kapacitet da se dogovaramo i idemo naprijed. Nisam prisustvovao sastanku pa ne znam da li postoje neki zaključci", kazao je Sarajlić.

Na pitanje kako komentira stavove nekih članova SDA da bi ih mogla zadesiti ista sudbina kao i Alispahića ukoliko ne budu poslušni, Sarajlić je kazao da u "SDA nema poslušnika i da svako ima pravo da slobodno govori onako kako misli".

"Neki mogu biti nezadovoljni odlukama unutar stranke i mogu to svoje nezadovoljstvo iskazati i upravo je to veličina SDA. Ovi današnji razgovori sa zamjenikom predsjednika Izetbegovićem pretpostavljam da su u cilju pojašnjenja same te sjednice i odluka, ali naravno da se odluke poštuju i SDA ide dalje."

Na konstataciju novinara da se ranije moglo čuti kako je postojala saglasnost predsjednika stranke Sulejmana Tihića za Alispahićevu smjenu, Sarajlić je kazao da se ne bi "vraćao na to da li je bilo Tihićeve saglasnosti ili nije".

"Na sjednici Predsjedništva SDA ja sam kandidovao tu tačku dnevnog reda, odnosno Alispahićevu smjenu. Predsjedništvo je to većinom glasova usvojilo, tačnije da se Alispahić smijeni i da se imenuje Alija Fitozović", istakao je Sarajlić.

Dodao je i to da ne želi ulaziti u spekulaciju u vezi s tim da li je Alispahić bio ili nije bio član SDA i da je to "neozbiljna priča".

Generalni sekretar SDA Amir Zukić je također ocijenio da je ovo samo jedan od radnih sastanaka unutar stranačkih tijela. Kao i ranije odbacio je bilo kakve podjele i raskol unutar SDA.

"Izetbegović ima svakodnevno sastanke sa različitim strukturama stranke. Jutros je imao i sastanak sa mnom. Ranije je i Tihić imao takve vrste sastanak i to je redovan opis poslova osobe koja rukovodi strankom. Navodna bojazan nekih članova stranke da će trpiti bilo kakve sanskcije je neopravdana, niko neće biti ni isključen niti preglasan. Našim statutom je definiran način donošenja odluka i odluka o isključenju Alispahića je u skladu s procedurama i statutom stranke i ne vidim šta je tu toliko bitno. Ovo je prevaziđena stvar. Mi imamo mnogo posla na pripremi stranke za izbore", kazao je Zukić.

Potpredsjednik SDA kazao je da nestabilnost u stranci stvara i to što je prvi čovjek te stranke, Sulejman Tihić, bolestan.

Prva stvar koja je vezana za ovu čitavu situaciju jeste teška bolest predsjednika Tihića i to samim tim stvara određene nestabilnosti unutar stranke, jer prvi čovjek SDA nije na svom radnom mjestu. To je samo po sebi uzrok određenih nestabilnosti koje vladaju. Drugi uzrok je blizina izbora i određena preslaganja u SDA, vjerovatno i određena bojazan kod nekih članova da će biti još nekih smjena. Ono što ja kao član Kolegija i Predsjedništva primjećujem jeste da je SDA potrebno potpuno jedinstvo. Vjerujem da će i današnji sastanak ishoditi time da se unutar stranke svi posvetimo izborima, a frakcije ostavimo po strani", kazao je Safet Softić, potpredsjednik SDA.