Izbor novog člana na idućoj sjednici
49

Sarajlić: Lagumdžija je sačuvao sebe, a žrtvovao Bećirovića

Piše: E. G.
Asim Sarajlić (Foto: Oslobođenje)
Asim Sarajlić (Foto: Oslobođenje)
Nakon što je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici izglasao smjenu Denisa Bećirovića, zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma, šef Kluba poslanika SDA Asim Sarajlić je rekao novinarima kako "dogovor Lagumdžija - Dodik očito nije podrazumijevao da zaštiti i Bećirovića".

"Dodik je izgleda s Lagumdžijom dogovorio da samo njega ostavi u poziciji u Vijeću ministara, a Bećirović je kolateralna šteta njegovog šefa. Slijeđenje takve politike i haosa je Bećirovića i dovelo u poziciju da je danas smijenjen. Današnja sjednica je pokazala ukupnost apsurda političke scene u BiH, gdje Lagumddžija, koji je kreator političkog haosa, poslije žrtvovanja Željka Komšića, žrtvuje i Bećirovića", rekao je Sarajlić.

Na pitanje o tome da li je moguće da se Bećirović ponovo vrati na funkciju u Kolegiju Doma, Sarajlić je kazao kako je sve moguće, ali da se pokazala neprincipijelnost u novom koaliranju tokom vikenda, na relaciji Dodik - Bosić - Lagumdžija, gdje je Lagumdžija istrgovao samo svoju poziciju".

O tome ko bi mogao popuniti ministarska mjesta u Vijeću ministara umjesto SDA, Sarajlić je kazao kako već postoji sporazum između Lagumdžije i Fahrudina Radončića.

"Koliko znam, Lagumdžija je Radončića već tada inaugurirao u ministra sigurnosti i ne bi me čudilo da taj prijedlog i dalje ostane na sceni i da Radončić bude naš, pod navodnicima, ministar sigurnosti", rekao je Sarajlić.

Nakon današnje sjednice i njegove smjene, Bećirović nije pristao dati izjave novinarima.

Niko Lozančić, koji je danas bio suzdržan prilikom glasanja, kazao je kako su do sada njegovoj stranci partneri bili i oni u SDP-u, kao i u SDA, te da su procijenili da ne kvare ni jednima ni drugima. Na pitanje zašto su jučer u Domu naroda delegati HDZ-a glasali za smjenu SDA-ovih ministara, Lozančić je kazao kako je "jučer bilo jučer, a danas je ovako".

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na narednoj sjednici trebao birati novog člana Kolegija umjesto Bećirovića.