BiH
0

Sarajlić: Demonstracijom sile orkestriraju Dodik i Čović

FENA
Asim Sarajlić (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Asim Sarajlić (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Mislim da ćemo naredne sedmice imati sigurno jako puno aktivnosti da dovedemo stvari u neku normalu i da pokušamo sjesti, razgovarati. Jer jučer, očito, nije se odigralo onako kako su Božo Ljubić i Drago Kalabić zacrtali sebi na Komisiji da odmah danas vjerovatno "pokose" Slavu Kukića u parlamentu. To im se prolongiralo za sedam dana.

Ovo je danas u Sarajevu kazao novinarima predsjedavajući Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu PSBiH i član Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH Asim Sarajlić.

Parlamentarna Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH je jučer, većinom glasova, odlučila da Slavi Kukiću, kojeg je Predsjedništvo BiH imenovalo za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, da sedam dana za dodatne konsultacije. Ovakvoj odluci protivili su se predstavnici dva HDZ-a te stranaka iz RS-a.

Sarajlić je danas istaknuo da, dok su stranke Platforme, na neki način, činile kompromise u formiranju i komisija i svih radnih tijela stvari su išle jednoglasno, konsenzusom.

„Nije problem kad stranke Platforme predlože Božu Ljubića za predsjednika Komisije za izbor mandatara, nije problem kad mi u Domu naroda jednoglasno podržimo Dragana Čovića za rukovodstvo Doma naroda, problem je kad se Slavi Kukiću da sedam dana. To je antidejtonski, antiustavno, to opstruira procese, to je osam mjeseci kašnjenja, a to je zapravo samo jedna demonstracija sile koju orkestriraju dva čovjeka, to su Milorad Dodik i Dragan Čović“, kazao je Sarajlić.

Po njegovim riječima, samo ponašanje jučer na sjednici Komisije Bože Ljubića je pokazalo „da je jednostavno izgubio kompas“.

„Vrijeđao je sekretara Komisije, nije joj dao riječ, Saši Magazinoviću, koji je pet puta tražio da se izjasnimo o zaključku, on ga je prekidao, nije davao riječ. Klasična jedna demonstracija sile“, kazao je Sarajlić.

Dodao je da dok ne vidimo sljedeće sedmice neki novi pomak, „ali očito ga nema“, ovo će biti vrlo teška atmosfera.

Pozivamo se na demokraciju, na poslovnike samo kad nam to u konkretnom slučaju treba, a ignorišemo i članove Poslovnika i zakona kad želimo nametnuti svoju silu ili demonstrirati silu, istaknuo je Sarajlić.