Tropske vrućine
0

FOTO / Sarajka pala unesvijest na Baščaršiji

Sarajevo-x.com
Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj
Sarajka je uslijed tropskih vrućina u našoj zemlji pala unesvijest oko 13.40 sati na sarajevskoj Baščaršiji, a u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć kažu da je broj intervencija uobičajan za ovo doba godine i da nema razloga za paniku
Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj
Prema riječima prim. dr. Sene Softić, načelnice Službe za medicinske poslove u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Sarajevo, ne dešava se ništa što bi trebalo izazivati paniku.

"Hitna pomoć obavlja posao koji je uobičajan tokom ljetnih vrućina. Broj pacijenata je blago povišen, ali stanje nije alarmantno i rezultat je i nekih drugih faktora. Naime, zbog godišnjih odmora neke ambulante porodične medicine ne rade drugu smjenu, pa se pacijenti javljaju nama. Također, u Hitnu pomoć se javljaju i turisti, kao i dijaspora, koja nema zdravstveno osiguranje, pa im se najsigurnije obratiti nama", rekla je za naš portal Sena Softić.

Ona je rekla da su u protekla 24 sata obavljene 484 medicinske intervencije. Ekipe na terenu intervenisale su u 65 slučajeva.

"Najviše intervencija odnosilo se na alergije, ujede insekata, krpelja, zabilježena su dva kolapsa, šest povećanja krvnog pritiska", rekla je Softić.

Ona je dodala da je danas zabilježen jedan kolaps, dva moždana udara, jedan infarkt i tri slučaja epilepsije.

Softić je naglasila da se građani moraju zaštiti od velikih vrućina, piti mnogo tečnosti, nositi adekvatnu odjeću, ne izlaziti vani u periodu od 10.00 do 16.00 sati, te se ne izlagati direktno sunčevim zrakama.