BiH
309

Sarajka najbolja studentica Griffith Collega: Radom i zalaganjem se može mnogo postići

Anadolija
Nadina Buturović
Nadina Buturović
Dvadesetdvogodišnja Sarajka Nadina Buturović je prije nekoliko dana proglašena najboljom studenticom na studiju Bachelor of Arts (Hons) in Business Studies na Griffith College u Dublinu. Buturović za Agenciju Anadolija je rekla da joj ova nagrada mnogo znači i da predstavlja dokaz da se dobrim i samostalnim radom i zalaganjem može mnogo postići.

Buturović je svoje obrazovanje počela u Međunarodnoj osnovnoj školi u Sarajevu, gdje je bila proglašena za učenicu generacije, a potom je upisala Međunarodnu srednju školu. Poslije drugog razreda upisuje International Baccalaureate (IB) Diploma Program u Drugoj gimnaziji Sarajevo, gdje je također nagrađena kao najbolja učenica u generaciji IB programa 2010. godine. 

Studij u Dublinu i dvije diplome

Ona je za AA kazala da su rezultati na IB programu otvorili priliku da upiše neke od najboljih fakulteta u Evropi.

"Dobila sam ponude iz Londona, međutim, smatrala sam da sam tada (s nepunih 18 godina) još uvijek bila mlada da bih sama otišla u stranu državu na studij. Željela sam nastaviti obrazovanje na engleskom jeziku, a na IB-u sam imala priliku učiti predmet Business and Management, koji mi se veoma svidio. Dodiplomski program Sarajevo Business School, koji Ekonomski fakultet u Sarajevu realizira s Griffith Collegeom iz Dublina, je bio najbolja mogućnost, jer je pored navedenog omogućavao godinu dana studija u Dublinu i dvije diplome. To mi je omogućilo mnogo širi izbor fakulteta za postdiplomski studij a nadam se kasnije i za zaposlenje", rekla je Buturović i dodala da se rado sjeća studija i godine koja je prošla nevjerovatno brzo.

Studiranje je sa sobom nosilo mnogo obaveza, lijepih, ali i teških trenutaka. Ponosna vlasnica titule najbolje studentice kaže da je tu godinu obilježilo mnogo izazova, učenja i rada, ali i stjecanja novih prijateljstava.

Razlika u okruženju

Buturović je rekla kako studenti u Sarajevu i Dublinu prate isti program tokom cijelog studija i da razlika u studiranju u ova dva grada u tom smislu i nema. Istakla je kako su profesori jednako dobri i imaju sličan pristup radu sa studentima. Razlika je u tome što u Dublinu rade samo profesori, bez asistenata, ali da nije sigurna da je to bolje.

"Ono što bih izdvojila kao osnovnu razliku je okruženje u kojem radite. U Sarajevu su studenti većinom iz Bosne i Hercegovine ili susjednih država, dok u Dublinu imate priliku da studirate sa ljudima iz raznih krajeva svijeta, što je veoma interesantno, ali i zahtjevno s obzirom na kulturološke razlike. Ali upravo je to ono što doprinosi ličnom, akademskom i profesionalnom razvoju mlade osobe. Različiti pristupi radu, načini razmišljanja i komuniciranja šire vaše poglede, a ujedno vas uče kako efektivno i efikasno raditi u međunarodnom okruženju, što je danas od velikog značaja", rekla je Buturović.

Ona je kazala kako nema ni pretjerane razlika u pristupu studenata procesu studiranja.

"I kod nas i u Dublinu je bilo onih koji su više ili manje zainteresovani za uspjeh na studiju. Taj pristup je individualan i odražava želju pojedinca da nauči ili napravi nesto više, ili ako ne želi da ulaže puno truda da bude zadovoljan prolaznom ocjenom", prisjeća se Buturović dana provedenih u Dublinu.

Na kraju godine provedene u Dublinu, stigla je kruna studiranja. Proglašena je najboljom studenticom, a vijest u BiH su objavili mnogi mediji. Nadina je rekla kako joj ova nagrada znači mnogo.

"Meni je ona dokaz da se dobrim i samostalnim radom i zalaganjem može mnogo postići, a ujedno me motivira da se u budućnosti jos više trudim na svim poljima i doprinosi mom samopouzdanju", rekla je Buturović.

Izlasci, studiranje i uspjeh

Ona smatra kako mišljenje da su studenti u BiH pasivni i da vrijeme, uglavnom, provode u kafićima, nije u potpunosti tačno.

"Mladi ljudi vole da izlaze i da se druže i studij to ne isključuje. Međutim, ima mnogo studenata koji izlaze, učestvuju u sportskim i društvenim aktivnostima, ali i veoma vrijedno rade i imaju odlične rezultate. Na kraju ponovo sve zavisi od pojedinca kako organizuje svoj dan, kako poreda prioritete i šta želi da postigne u životu", rekla je Buturović.

Mlada Sarajka je svoje obrazovanje nastavila na magisteriju iz finansija na Grenoble Graduate School of Business, koji je ugledni Financial Times rangirao kao sedmi najbolji "pre-experience" master studij iz finansija u svijetu.

"Temu magistarskog rada određujemo tek na kraju ovog semestra, jer su prva dva semestra namijenjena redovnoj nastavi, a druga dva pisanju rada i stažiranju tj. praktičnom radu u nekoj kompaniji", rekla je Buturović.