Naša stranka
0

Sarajevu vratiti poznate vrijednosti!

FENA
"Naša stranka" zahtijeva od općinskih, gradskih i kantonalnih organa vlasti da počnu "napokon vršiti svoju dužnost i štititi prava i imovinu svih građana i građanki Sarajeva, ili da podnesu ostavke i vlast prepuste onima koji će ponovno vratiti sigurnost i red na ulice našeg grada".

Zahtjev je upućen danas s vanredne, hitne pres-konferencije "Naše stranke", u povodu "nasilja i bezakonja koji se pored potpuno nemoćne i zbunjene policije već pet dana masovno dešavaju na ulicama Sarajeva".

Postavivši pitanja da li u ovom gradu važe oni zakoni koje je donijela zakonodavna vlast, ili su prava građana predana na milost i nemilost organiziranoj grupi nasilnika koji od sada određuju šta je dozvoljeno a šta se mora pa makar i krvlju zabraniti, te da li je sadašnja vlast u stanju provesti zakon i omogućiti svim svojim građanima da budu slobodni i ravnopravni pred zakonom, "Naša stranka" zaključuje da "ulične bande golobradih mladića ovih dana provode pesnicom i nožem svoje sopstvene zakone".

Također konstatira da "političari i državni visokodužnosnici ili ih podržavaju, ili šute", dok se "policija pokazala nesposobnom da izvrši svoju osnovnu funkciju - da zaštiti živote i imovinu građana i osigura sprovođenje zakona i odluka državnih organa".

"Naša stranka" smatra da su vladajuće nacionalističke stranke, koje su kontinuirano na vlasti već skoro 20 godina, svojom korumpiranošću, nesposobnošću i neznanjem stvorile društvo u kojem, umjesto poštenja, rada i znanja, caruju stranačke i porodične veze, organizirano kriminalno i vjersko nasilje i agresivni primitivizam kakvog se ni najstariji građani ovog grada ne sjećaju.

Mi ćemo se po dolasku na vlast svim demokratskim sredstvima boriti da se u naš grad vrate one vrijednosti po kojima je Sarajevo u svijetu poznato - po hrabrosti s kojom su Sarajlije, u Drugom svjetskom ratu prkosile nacističkim puškama, po toplini i širokogrudnosti s kojom smo ugostili posjetioce Zimske olimpijade i dostojanstvu i solidarnosti koji su očuvali naš grad i našu ljudskost i u najtežim trenucima opsade - obećano je iz "Naše stranke".

Na pres-konferenciji su govorili potpredsjednici "Naše stranke" Boris Divković i Danis Tanović, član Političkog savjeta Enver Kazaz, šef Izbornog štaba Dino Mustafić, član Izvršnog odbora Peđa Kojović i kandidat za načelnika Općine Centar Dennis Gratz.