BiH
19

Sarajevu potrebna jedinstvena knjiga umrlih, uskoro gradnja centralne mrtvačnice na groblju Bare

Piše: A. B.
Gradsko groblje Bare (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Gradsko groblje Bare (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Kantonalno javno komunalno preduzeće (KJKP) Pokop u narednom periodu posvetit će se projektu izgradnje centralne mrtvačnice-prosekture koja će se nalaziti na gradskom groblju Bare, a činit će je salon grobnog ureda, šalter sala na groblju i upravna zgrada. Implementacijom ovog projekta bit će omogućeno formiranje jedinstvene knjige umrlih na području Kantona Sarajevo.

Za gradnju mrtvačnice je već urađen idejni projekt s prosekturom, a urbanistička saglasnost i odobrenja za građenje izdati su još 2009. i 2010. godine. U okviru projekta će biti izgrađena cvjećara, šalter sala za posjetioce sa izložbenim reklamnim eksponatima i kovčezima, dok je gornji dio na dvije etaže namijenjen za administrativni dio KJKP Pokop.

Potrebno riješiti preuzimanje, transport, zbrinjavanje i opremanje umrlih osoba

Iz KJKP Pokop za Klix.ba ističu da su, sagledavajući problematiku jedinstvenog prihvata-preuzimanja, zbrinjavanja i opremanja umrlih osoba te nedostatka jedinstvene knjige umrlih na području KS, 2011. godine izradili izvedbeni projekt izgradnje centralne mrtvačnice-prosekture na lokalitetu ulaza u gradsko groblje Bare, nakon čega je osigurana građevinska dozvola.

"Napominjemo da u KS trenutno radi više mrtvačnica-prosektura kao što su mrtvačnica-prosektura u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), Općoj bolnici 'Prim.dr. Abdulah Nakaš', Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS pa čak i na nekim privatnim posjedima, tako da se ne vodi jedinstveni registar umrlih. Imajući u vidu da je Sarajevo glavni grad zemlje koja teži ka ulasku u Evropsku uniju (EU), a samim tim želi prihvatiti i njene standarde, potrebno je riješiti preuzimanje, transport, zbrinjavanje i opremanje umrlih osoba, a što je najbitnije - formirati jedinstvenu knjigu umrlih na području KS", navode iz Pokopa.

Da bi se riješio problem jedinstvenog preuzimanja, transporta, zbrinjavanja i opremanja umrlih osoba i da bi se formirala jedinstvena knjiga umrlih na području KS, KJKP Pokop je planirao na osnovu završene projektne dokumentacije, izdate urbanističke saglasnosti, izdatog rješenja o građenju - građevinske dozvole i nakon osiguranja finansijskih sredstava, izgraditi centralnu mrtvačnicu-prosekturu sa svim potrebnim sadržajima i opremom koja zadovoljava standarde EU i sve kriterije sistema upravljanja kvalitetom u skladu s ISO standardom 9001:2000 i sistema za upravljanje okolinom u skladu s ISO standardom 14001:2004 koje KJKP Pokop posjeduje, za preuzimanje, zbrinjavanje i opremanje svih umrlih osoba na području KS, gdje bi se formirala i jedinstvena knjiga umrlih.

Mrtvačnica kao objekat za opremanje umrle osobe bez obzira na mjesto ukopa

Radovi na izgradnji objekta izvodili bi se fazno tako da bi prioritet imali prostori rezervirani za mrtvačnicu-prosekturu i nabavka potrebne opreme. Groblje Bare je izabrano jer svojom lokacijom omogućava najbrže preuzimanje i zbrinjavanje umrlih osoba, nalazi se u centralnom dijelu KS, gdje je najveći broj stanovnika, a ujedno i umrlih osoba i osoba čija smrt je nastupila nasilno, ima olakšan pristup prosekturi-mrtvačnici, tako da se srodnici umrlog mogu brzo i sigurno pobrinuti za organiziranje preuzimanja, zbrinjavanja, transporta i opremanja umrle osobe, a pored toga je značajna za područje KS i izvan njega.

Izgradnjom će, kako se navodi, biti omogućeno 24-satno preuzimanje i zbrinjavanje umrlih osoba čija je smrt nastupila nasilno na području KS, za šta je potrebno sudsko i medicinsko vještačenje uzroka smrti, a osigurava se i prostor i oprema za tu vrstu usluga, za šta je potrebna blizina Instituta za sudsku medicinu (Medicinski fakultet).

Važno je i što se groblje Bare nalazi u centralnom djelu grada, čime se omogućava brže i efikasnije preuzimanje, zbrinjavanje i opremanje umrlih osoba koje treba transportirati izvan KS i BiH, a za izvršenje takvih usluga neophodno je prisustvo osoblja sanitarne inspekcije, osoblja carine, osoblja Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) KS i osoblja diplomatskih predstavništva država u koje se umrli voze.

"Da bi se poboljšao nivo pružanja usluga ove vrste KJKP Pokop ovih dana počinje sanaciju i rekonstrukciju prostorija postojeće mrtvačnice-prosekture i nabavku neophodne opreme za zbrinjavanje i opremanje umrlih osoba, kao i kvalitetniji rad na sudsko medicinskom vještačenju uzroka smrti", dodaju iz KJKP Pokop.

Vrijednost projekta je šest miliona KM, a preduzeće dva miliona KM nastoji dobiti od investitora. Ovaj projekat se našao među 67 projekata koje je Privredna komora KS objavila u novom katalogu.