BiH
208

Sarajevsku Vijećnicu od otvaranja posjetilo više od 100.000 turista

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sarajevsku Vijećnicu od otvaranja posjetilo je više od 100.000 turista, a najbrojniji su iz Turske i zemalja okruženja.

Tu informaciju Feni je kazao koordinator poslova na objektu Gradske Vijećnice Admir Dedović.

On ističe da u tom objektu uvijek ima nekih dešavanja. Kaže da pored stalnih izložbi i postavki, u Vijećnici uvijek imaju privremene izložbe.

"Zadovoljni smo radom Vijećnice. Tu mislim na posjete turista, posebno u toku sezone, zatim na organizirane posjete učenika osnovnih i srednjih škola iz cijele Bosne i Hercegovine, a naravno i uspješno organiziranje raznih događaja", naglasio je Dedović.

Sve to, navodi, doprinijelo je uspješnom poslovanju Vijećnice i ostvarivanju zadatih ciljevi u 2015. godini.

"Vijećnica je postala nezaobilazna destinacija svih turista koji posjete Sarajevo, iz svih zemalja svijeta", rekao je Dedović te dodao da će se uposlenici Vijećnice truditi da i u narednom periodu nastave pozitivno poslovanje.

Trenutno su postavljene dvije izložbe: "Sarajevo-Wolfsburg, dva grada jedno prijateljstvo" i "20 godina kasnije - State of the Union: Fotografsko putovanje kroz postdaytonsku BiH".

Vijećnica, koja je simbol Sarajeva, ali i Bosne i Hercegovine 22 godine nakon što je zapaljena, u maju prošle godine ponovo je otvorena. Svečanom otvorenju obnovljene Vijećnice prisustvovalo je više stotina visokih zvaničnika, predstavnika političkog, vjerskog, javnog, kulturnog i umjetničkog života u BiH, kao i brojni predstavnici i članovi diplomatskog kora.

Zapaljena je u bombardiranju augusta 1992. godine kada je uništeno oko dva miliona knjiga, a njena obnova koštala je 16 miliona eura.