BiH
0

Sarajevskom Kantonu potrebno osavremenjavanje sistema monitoringa zraka

FENA
Dok je u Sarajevu magla, na Bjelašnici proljetno vrijeme
Dok je u Sarajevu magla, na Bjelašnici proljetno vrijeme
Predstavnici Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo danas su na sastanku s partnerima iz pokrajine Koruška analizirali izvršena mjerenja kvalitete zraka i dogovorili naredne korake u izboru potrebne opreme za stacionarne stanice za monitoring zraka.

Podaci koji još nisu cjelovito obrađeni ukazuju na potrebu instaliranja stacionarnih stanica prevashodno na lokalitetu Stupa i Titove ulice-Higijenski zavod.

Što se tiče koncentracije zagađujućih materija u zraku, i pored relativno povoljnih vremenskih prilika, periodično su zabilježena povećanja azotnih oksida, a najviše lebdećih čestica i crnog dima, odnosno čađi.

Najveće vrijednosti su zabilježene na lokalitetu Stupa, na što utječu pojedini industrijski izvori, saobraćaj i ložišta za produkciju toplotne energije, a tokom proteklog vikenda prekoračene su propisane vrijednosti za čađ na lokalitetu Otoke. Razlog je gusta magla, bez strujanja zraka koja zadržava štetne supstance nisko pri zemlji.

Kako je poznato, u organizaciji Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo u proteklih 20 dana vršeno je mjerenje kvaliteta zraka, putem mobilne stanice dopremljene iz Klagenfurta, a na osnovu Protokola o saradnji između Vlade KS-a i pokrajine Koruške - Austrija.

Svrha mjerenja bila je prikupljanje relevantnih podataka o koncentraciji štetnih materija u zraku, za modeliranje sistema od tri stacionarne automatske satnice, za koje će opremu početkom iduće godine donirati Vlada pokrajine Koruške.

Prethodnih dana mobilna stanica je bila instalirana na lokalitetima Austrijski trg. Stup, Titova ulica -ispred Alipašine džamije i Otoka.

U saradnji s partnerima iz pokrajine Koruške zaključeno je da je Kantonu Sarajevo hitno potrebno osavremenjavanje sistema monitoringa zraka, kako bi se pravovremeno mogle preduzimati adekvatne mjere na prevenciji i smanjenju zagađenja, a s ciljem očuvanja zdravlja građana i okoliša, saopćeno je iz Ministarstva prostornog uređanja i zaštite okoliša KS-a.