Posao povjeren domaćim firmama
0

Sarajevskim policajcima kineska kravata i američke cipele

Piše: N. Jamaković
Košulje se gužvaju od samog pogleda na njih
Košulje se gužvaju od samog pogleda na njih
Nakon pompezno najavljivane nabavke kompleta uniformi domaćih proizvođača, sarajevski policajci su tokom januara dobili komplete košulja koje se gužvaju od samog pogleda na njih te kravate kineske proizvodnje, istakao je predsjednik Sindikata policije KS Nedžib Đozo.

Đozo je podsjetio kako je resorni ministar Muhamed Budimlić, u izjavi za dnevne listove, sredinom januara najavio kako će domaćim firmama biti uplaćeno skoro 870.000 KM za odijevanje policajaca, odnosno za jaknu, dvoje hlače, kravatu, tri košulje, džemper, vjetrovku, rukavice... Policajci su u januaru, tvrdi Đozo, dobili nekvalitetne košulje i kinesku kravatu.

No, nije to jedini problem policije s Vladom Kantona Sarajevo, koja, kaže Đozo, ima namjeru sarajevske policajce "nagraditi" znatnim umanjenjem primanja u zakonskoj formi. Đozo ističe da je za 29. februara zakazana radna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj će pod tačkom 6 dnevnog reda biti razmatran Prijedlog zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika Kantona Sarajevo (hitan postupak), iako na taj Prijedlog saglasnost, tvrdi Đozo, nisu dali Sindikat policije Kantona Sarajevo, Ekonomsko-socijalno vijeće za područje Kantona, niti se o njemu očitovalo Ministarstvo finansija KS. Tu zakonsku proceduru, odnosno saglasnosti, Vlada Kantona Sarajevo je morala ispoštovati i dobiti prije slanja teksta prijedloga u daljnju proceduru, ističe Đozo.

"Ovim zakonom će, kako se opravdano pretpostavlja, materijalna primanja policijskih službenika MUP-a Kantona Sarajevo biti znatno umanjena te će populaciju policijskih službenika dodatno marginalizirati i demoralisati prilikom obavljanja svakodnevnih poslova i zadataka. Desit će se to iako policijske snage Kantona Sarajevo po obimu poslova i zadataka, na zavidnom nivou obavljaju skoro 40 posto ukupnih policijskih poslova na području cijele Federacije Bosne i Hercegovine", kaže Đozo. Dodaje da su i pored planiranih i osiguranih budžetskih sredstava policijski službenici Kantona Sarajevo cijelu zimu obavljali zadatke u pocijepanoj i dotrajaloj odjeći i obući koju su bili prinuđeni kupiti svojim novcem, te da svi članovi Sindikata osuđuju ovakav intezivni maćehinski odnos Vlade KS prema policajcima.

Deklaracija na kravati
Deklaracija na kravati
Ministar sarajevske policije, Muhamed Budimlić, za Sarajevo-x.com ističe da je sva oprema za policiju nabavljena u skladu s federalnom uredbom iz 2009. godine, kojom je određen izgled i sastav policijske odjeće. "Tada se Sindikat i Đozo nisu ogalašavali, već se sada pojavio problem. Posao odijevanja policajaca dat je domaćim ponuđačima opreme, a mi nikome ne možemo zabraniti da tu robu uveze odakle želi, bitno je samo da ona odgovara onome što se traži spomenutom uredbom. Kompletnu opremu policija bi trebala dobiti do kraja februara, dakle i jakne i džempere i hlače, jedino će nešto kasnije dobiti transportnu torbu, opasač i cipele, jer je na taj dio opreme uložena žalba u tenderskoj proceduri. Sada hitno tražimo rješenje za cipele i vjerovatno ćemo ih nabaviti iz SAD-a, pa ćemo vidjeti hoće li imati primjedbi na američke cipele", kaže Budimlić.

Što se tiče plaća policajaca, Budimlić ističe da njegovo ministarstvo, zajedno s Ministarstvom finansija KS, traži rješenje prema kojem policajci neće imati manje plaće i da će on kao ministar učiniti sve da do toga ne dođe. Što se tiče pribavljanja saglasnosti, Budimlić ističe da im je, zbog činjenice da novi Prijedlog ne nalaže smanjenje plaća preko 20 posto, trebala samo saglasnost Ministarstva finansija KS, koju su dobili. "Mi moramo uskladiti policijska primanja u KS sa federalnim Zakonom o plaćama policijskih službenika. U tom zakonu se navodi da plaće moraju biti 10 posto manje u odnosu na federalne policajce, a mi smo u Prijedlog stavili da budu manje do 10 posto, dakle mogu i ispod toga. Ipak, kako rekoh, učinit ćemo sve da policijske plaće u KS ostanu barem u sadašnjem iznosu, da ne budu umanjene", zaključio je Budimlić.