BiH
273

Sarajevski vatrogasci od prijatelja iz Beča dobili četiri vozila

Piše: I. P.
Gerhard Schimpf i Tajib Pašić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U sarajevskom naselju Alipašin Most danas je izvršena primopredaja četiri vatrogasna vozila uz prateću opremu koju je donirala Vatrogasna brigada Grada Beča.

Oprema je poklonjena Vatrogasnom savezu Kantona Sarajevo, tačnije uručena je za četiri dobrovoljne gradske vatrogasne stanice - Vratnik, Novo Sarajevo, Novi Grad i Tarčin.

Predsjednik Vatrogasnog saveza KS Tajib Pašić zahvalio je velikom broju predstavnika i posrednika koji su pomogli i učestvovali u projektu, među njima je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić te vijećnica u Gradskoj skupštini Beča Barbara Novak.

"Želim da se zahvalim našim prijateljima u Beču, ambasadoru Austrije u BiH, Federalnoj upravi civilne zaštite i mnogim drugim koji su uveličali ovaj veliki događaj. Dobrovoljni vatrogasci, iako su na marginama našega društva i društvenih zbivanja, daju svoj značajan doprinos u zaštiti i spašavanju naših sugrađana. Oni se nesebično žrtvuju i time pokazuju da daju više nego što im se zauzvrat pruža", rekao je Pašić koji je zahvalnice uručio predstavniku Bečke vatrogasne brigade Geraldu Schimpfu.

"Ovo se ne bi desilo da nije bilo jedne posebne osobe. Tajib Pašić je uspio da se oprema što prije prebaci iz Austrije u Bosnu i Hercegovinu, a to nije lako i za to treba puno inicijative. On to nije uradio za sebe, već za građane Sarajeva, kako bi glavni grad BiH postao sigurniji", rekao je Schimpf.

Gerhard Schimpf je Pašiću također uručio najviši državni čin Austrije koji se dodjeljuje vatrogascima. Pašić se na kraju obratio novinarima pokazavši na garažu vatrogasne stanice Alipašin Most i naglasivši da su u njoj do sada stajala vozila starija od većine okupljenih na ceremoniji.