BiH
0

Sarajevski Univerzitet promovirao 10 doktora nauka

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U Rektoratu Univerziteta u Sarajevu (UNSA) danas je promovirano deset doktora nauka iz tehničkih, ekonomskih, medicinskih, pravnih, bioloških, fizičkih i hemijskih nauka, a kako rektor UNSA i promotor prof.dr. Faruk Čaklovica kaže sve su ovo esencijalne naučne oblasti.

Na čast doktora nauka promovirani su magistranti Drago Ezgeta, Almir Ahmethodžić, Rašid Hadžović i Nerman Rustempašić (tehničke nauke), Goran Šabotić (ekonomske ), Amela Dizdarević - Bostandžić (medicinske), Rebeka Kotlo (pravne), Fatima Pustahija (biološke), Suada Sulejmanović (fizičke) te Šaćira Mandal (hemijske nauke).

Rektor Čaklovica ističe da u projektima izgradnje naučnoistraživačkih kapaciteta prisustvo doktora nauka je potrebnije neko ikada i predstavlja faktor stabilnosti i progresa bh. društva u cjelini, dodajući da je UNSA oslonac mira i progresa o čemu svjedoči potpisna Sarajevska univerzitetska deklaracija.

"Ako pravilno razumijemo da je obrazovanje imperativ razvoja i jačanja stabilnih demokratskih društava tada moramo sve raspoložive resurse društva staviti u funkciju ove djelatnosti", kazao je rektor.

Ovu izjavu rektor je ilustrirao stavom Evropske komisije da u vrijeme ekonomske krize i recesije predlaže restrikcije u svim segmentima društva izuzev u obrazovanju i nauci.

Na Univerzitetu u Sarajevu, koji je ujedno i najstariji univerzitet u BiH, do danas je uspješno diplomiralo više od 160.000 studenata, magistriralo više od 5.200 studenata, dok je 2.586 kandidata iz 43 naučne oblasti steklo zvanje doktora nauka.