BiH
377

Sarajevski učenici pošumljavali brda pored Sarajeva

Klix.ba
Srednja škola za okoliš i drvni dizajn iz Sarajeva, u saradnji sa partnerima iz KJP "Sarajevo šume“ d.o.o., organizirala je danas akciju pošumljavanja lokaliteta na padinama Igmana, u blizini mezarja Kovači, sa učenicima devetih razreda Pete osnovne škole iz Sokolovića.

Autori projekta pod nazivom: "Unapređenje općekorisnih funkcija šuma i okoliša kroz segment pošumljavanja“, odobrenog od strane Uprave za šumarstvo i Ministarstva privrede Kantona Sarajevo su Maida Haskić i Naser Gegić iz Srednje škole za okoliš i drvni dizajn.

“Ovo je najbolji poklon gradu Sarajevu od osnovaca i srednjoškolaca koji žele da kroz pošumljavanje daju svoj doprinos okolišu i zdravlju svih građana i da budu vodilja svojim vršnjacima u plemenitim aktivnostima kao što je ova”, istaknula je nastavnica Pete osnovne škole, Aida Muratović.

“Sarajevo šume će kroz svoje aktivnosti biti uvijek uz one koji žele da doprinesu šumskom bogatstvu Kantona Sarajevo, jer je to bogatstvo svih nas i za sadašnje i za buduće generacije”, rekao je Alen Hasković, šumarski inžinjer, voditelj akcija pošumljavanja sa školama.

U realizaciji projekta, pored navedene škole, biće uključeni i osnovci iz: OŠ "Hilmi ef. Šarić“ – Tarčin, OŠ "Hašim Spahić“ – Ilijaš, OŠ "Zaim Kolar“ – Trnovo i Srednjoškolski centar – Hadžići, gdje će se pošumljavanje naknadno izvesti nakon izbora lokaliteta od KJP "Sarajevo-šume“ d.o.o. Sarajevo.

Projekat ima za cilj razvijanje ekološke svijesti učenika za očuvanje životne sredine, osposobljavanje učenika da kroz akcije pošumljavanja degradiranih površina pomognu povratak u prvobitno stanje i na taj način doprinesu stabilnosti šumskih ekosistema.

Početak projekta pošumljavanja u povodu Dana grada Sarajeva je dar koji mladi poklanjaju s ljubavlju. Težnja je da učenici postignu svoj puni potencijal u ekološkim akcijama pošumljavanja i na taj način prirodi pruže svoj doprinos kroz aktivnosti vezane za oporavak te obezbijede prirodna bogatstva za buduće generacije.