BiH
0

Sarajevski studenti pozivaju studente i profesore iz Banja Luke da posjete Srebrenicu

FENA
Unija studenata Univerziteta u Sarajevu poziva studente i profesore Univerziteta u Banjoj Luci da posjete Potočare i sa sarajevskim studentima uspostave dijalog o genocidu i ostalim zločinima, radi boljeg razumijevanja, sigurnosti i sretnije budućnosti.

Ovaj poziv je uslijedio saopćenjem za javnost kao odgovor "na provokativnu izjavu studenata u Banjoj Luci" u kojoj je navedeno da studenti i profesori Univerziteta u Sarajevu produbljuju međunacionalne tenzije obilježavanjem protesta protiv presude Suda u Haagu neradnim danom u petak 2. marta.

Ukoliko želite pokazati vašu istinsku zabrinutost za žrtve genocida i produbljavanje eventualnih „međunacionalnih tenzija", predlažemo da vaš "patriotizam" usmjerite na iskazivanju pijeteta i unutrašnjem suosjećanju sa žrtvama, poruka je sarajevskih studenata, koju su potpisali predsjednik Skupštine Unije studenata Univerziteta u Sarajevu, Dino Mehanović, i predsjednik Udruženja studenata Pravnog fakulteta u Sarajevu, Haris Hasanspahić.

U poruci je naglašeno da se tenzije ne produbljuju spomenom žrtve, podsjećanjem na istinu, suosjećanjem sa stotinama hiljada ubijenih žrtava genocida, desetinama hiljada silovanih, slanjem pomoći genocidom napaćenom narodu, a svakako ne obilježavanjem jednog dana tuge u znak sjećanja na spomenute. Tenzije se, zaključuju studenti Univerziteta u Sarajevu, uspostavljaju nepoštivanjem 25. novembra i 1. marta, nepoštivanjem žrtava genocida, kao i instrumentaliziranim stavovima kojima se tvrdi da se radilo o istinskoj zabrinutosti za međunacionalnu toleranciju, za jedinstvo BiH te kompatibilan odnos sa susjednim državama.

I vi bi trebalo da obilježite jedan neradni dan u znak protesta protiv nepravedne presude, koja nije zadovoljila preživjele majke, očeve, koji su izgubili najmilije, poručuju studenti iz Sarajeva, uz poziv studentima i profesorima Univerziteta u Banjoj Luci da dođu na seminar u Potočarima i posjete tamošnji Momorijalni centar, kao i preživjele majke.

Unija studenata Univerziteta u Sarajevu naglašava da je od 2. do 4. marta, s Asocijacijom studenata Saraj Bosna, bila u Srebrenici, podijelila pomoć najugroženijim majkama koje su izgubile po četiri ili pet sinova, te organizirala Udruženje studenata u Srebrenici, koje će se boriti za bolji život studenata "u tom genocidom napaćenom gradu".