BiH
0

Sarajevski studenti dobili mogućnost da postdiplomske i doktorske studije završe u Americi

FENA
Ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Emir Turkušić i prorektorica Univerziteta Sjeverne Karoline (SAD) Joan Lorden, potpisali su danas okvirni Memorandum razumijevanja i kooperacije kojim je iskazana obostrana želja i spremnost za saradnju iz oblasti visokog obrazovanja.

Memorandum je, prema riječima ministra Turkušića, prvi korak ka uspostavljanju trajne saradnje u razmjeni, kako edukacijskih programa i sadržaja, tako i studenata te profesora.

"Prva faza ove saradnje bit će bazirana na mogućnostima da naši studenti, na ovom prestižnom američkom univerzitetu, završe postiplomske i doktorske studije", kazao je Turkušić.

On je istakao kako je ovo odlična prilika da se na sarajevskom univerzitetu premosti nastali generacijski jaz te da se profesorski kadar podmladi novim stručnim osobljem.

Jedan od članova delegacije američkog univerziteta, dekan Fakulteta informatičke tehnologije na Univerzitetu Sjeverne Karoline Mirsad Hadžikadić je istakao kako je ovo izvanredna prilika za sarajevske sudente.

"Drago mi je što će se mladost BiH obrazovati u Americi, te što će ta ista mladost doprinositi razvoju pozitivnog američkog saznanja i poimanja ovog dijela svijeta", rekao je Hadžikadić.

Studentima koji se kandiduju za odlazak na postiplomske ili doktorske studije te ispune kriterije prijema, Univerzitet Sjeverna Karolina će osigurati punu stipendiju dok će kantonalno ministarstvo snositi troškove puta.

Memorandum je, kako je istaknuto, podloga za razvoj konkretnih vidova saradnje, s realnim projektima a prvi odlazak studenata iz Sarajeva na studij u SAD-e se očekuje već u augustu 2008. godine.