BiH
0

Studenti SSST-a će moći dobiti i američku diplomu

Piše: A. U.
Foto: N. G./Klix.ba
Ejup Ganić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Rektor Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology (SSST) Ejup Ganić i prodekan za postdiplomske studije i istraživanje na američkom Univerzitetu North Carolina Charlotte potpisali su sporazum o saradnji između ova dva univerziteta na naučno-istraživačkom i nastavnom polju.

"Današnji sporazum se odnosi na pokretanje zajedničkih istraživačkih projekata između našeg univerziteta i Univerziteta North Carolina Charlotte. To je jedan od državnih univerziteta, veoma moćan i sa ogromnim fondovima. Mi uspostavljamo saradnju kako bismo radili na zajedničkim istraživačkim projektima. Kao rezultat toga uspostavljamo i zajednički program doktorskih i magistarskih studija, tako da će naši studenti dobijati i naše i njihove diplome. Ova saradnja će uključiti sve segmente naših istraživačkih programa – ekonomije, informacionih sistema i političkih nauka. Mi ćemo raditi na svim tim projektima i tražit ćemo finansijska sredstva u Americi i možda Evropskoj uniji. Naša zemlja nema sredstava za naš istraživački rad te smo prinuđeni na saradnju sa institucijama koje mogu osigurati znatna sredstva. Mi imamo studente koji su dosta iznad evropskog prosjeka te oni mogu ići u Ameriku nastaviti studije ili ostati raditi ovdje", rekao nam je rektor Ganić nakon potpisivanja sporazuma.

Potpisnici sporazuma obavezali su se da će zajedničkim snagama pokretati projekte i tijesno sarađivati na istraživačkim projektima iz naučnih oblasti koje se izučavaju na oba univerziteta. Studenti SSST-a moći će u posljednjem semestru studija preliminarno registrovati doktorski studij. Prvo će započeti magistarski studij od godinu dana, gdje će započeti rad na istraživačkom projektu koji će nastaviti na doktorskom programu.

Potpisivanju sporazuma pomogao je Mirsad Hadžikadić, direktor Instituta za kompleksne sisteme na Univerzitetu North Carolina Charlotte.

"Mislim da je ova inicijativa izuzetno važna, ne samo za SSST i Univerzitet North Carolina Charlotte, već i zbog toga što kreativni talenti dolaze iz cijelog svijeta, a BiH ih ima zaista mnogo. Drugi razlog je što naše istraživačke jedinice i profesori trebaju ideje sa kojima mogu ići prema fondacijama za dobijanje novca, a i ideja o kojima ćemo razgovarati, kao što su ustavne promjene u BiH i informacione tehnologije. Problemi sa ekonomijama i novim demokratijama zahtijevaju da se nove ideje stave na sto i da se razmišlja. Nadamo se da će nam ovo pomoći da dobijemo sredstva i od Evropske zajednice i od Američke naučne federacije", rekao je Hadžikadić za Klix.ba.

Rektor Ganić je objasnio kako je potpisivanje ovog sporazuma dobra vijest i za BiH, pa i regiju, jer će odlični studenti sa drugih univerziteta iz BiH i regije moći preko SSST-a postati dio ovog programa. SSST će ovih dana raspisati konkurs za magistarske studije iz inžinjerskih, ekonomskih i političkih nauka te međunarodnih odnosa, a započet će i istraživanja na projektima na kojima će se bazirati magistarski, a kasnije i doktorski studiji.

"Mi istražujemo mogućnosti zajedničke saradnje i istraživanja koja su od interesa za naš univerzitet, ali i za SSST. Naš cilj je da razvijemo saradnju u zajedničkom istraživanju te saradnju između studenata oba univerziteta. Kada pošaljete nekoliko studenata ta će se saradnja ojačati i ti studenti će biti nosioci saradnje", izjavio je prodekan Reynolds nakon potpisivanja sporazuma.