BiH
0

Sarajevski specijalci predstavljaju BiH na svjetskom takmičenju SWAT timova

Piše: J. H.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Pripadnici Jedinice za specijalističku podršku MUP-a Kantona Sarajevo sutra putuju na međunarodno takmičenje SWAT timova u Orlandu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Jedan od članova ovog tima je Avdo Ibrica, inspektor Jedinice za specijalističku podršku i vođa takmičarskog dijela. On kaže da na ovom takmičenju, koje će se održati od 9. do 14. novembra, do izražaja dolaze fizička spremnost i taktička uigranost. On je do sada na ovom takmičenju učestvovao nekoliko puta.

"Svaka disciplina od učesnika traži da urade zadatak u što kraćem roku i sa što manje grešaka. Ja ću biti presretan ako osvojimo jedno mjesto niže u odnosu na prošlogodišnji uspjeh", kaže Ibrica. Podsjetimo, prošle godine bh. specijalci osvojili su na ovom takmičenju visoko treće mjesto u poretku internacionalnih timova.

Za šestodnevno takmičenje u Orlandu, pripadnici Jedinice za specijalističku podršku pripremali su se na Igmanu, a Vlada KS i resorno ministarstvo osigurali su sredstva da naša zemlja i ove godine ima predstavnika na ovom takmičenju.

"Ovo je jedinica koja je maksimalno spremna da ode na takmičenje i jedinica koja će se sigurno vratiti sa dobrim rezultatom. Ovo je mini svjetsko prvenstvo jedinica za specijalističku podršku, gdje učestvuju mnoge zemlje svijeta i sa više ekipa. Oni tamo neće učestvovati kao pripadnici sarajevske policije, već će predstavljati i BiH", kazao je ministar unutrašnjih poslova KS Nermin Pećanac te im poželio sreću.

Osim takmičarskog dijela, 12 bh. specijalaca imat će priliku prisustvovati i edukativnim sadržajima. Kako je pojasnio policijski komesar Vahid Ćosić, bh. specijalci na ovom takmičenju učestvuju od 1998. godine. Do sada su na međunarodnim takmičenjima osvojili mnogobrojne timske i individualne nagrade.

"Neke od tema koje su aktuelne na ovom prestižnom takmičenju su zaštita VIP osoba, zatvorenika prilikom transporta, planiranje SWAT operacija, visokorizična zaustavljanja vozila i druge. Takmičenje se sastoji od vježbi spašavanja talaca, pokretne mete, spašavanja ranjenog policajca, tornja i policijskog poligona", pojasnio je Ćosić.

Osim Avde Ibrice, u Orlando idu i vođa tima Muhamed Hasanović, Muhamed Imširović, Emir Halvadžija, Amer Kukolj, Bojan Berović, Vahidin Kanlić, Safidin Jazvin, Emir Ćutuk, Fatmir Hajdarević, Muhamed Mulaomerović i Halid Ganija.