Nakon 38 godina postojanja
0

Sarajevski Radio 202 prestaje sa emitovanjem!

Sarajevo-x.com
Nakon 38 godina rada, sarajevski radio 202, jedan od dobitnika Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva i najstariji gradski radio prestat će sa emitovanjem programa 1.1.2010. godine u 14:30 sati, u isto vrijeme kada je počeo emitirati svoj program 1.7.1971. godine.

Kako stoji u saopštenju, zaslužni za ovu odluku su članovi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koji su usvojili Zakon o javnom radiotelevizijskom sistemu Bosne i Hercegovine koji sadrži član 9, a prema kojem entitetski radiotelevizijski emiteri mogu imati po jedan televizijski i jedan radijski kanal. Drugim riječima, Radio 202 je postao višak.

"Ni Microsoft Word nema dovoljno stranica da se ispiše sva historija Radija 202. Radija koji je usred bijela dana raspravljao o bitnim problemima, problemima običnih ljudi, Radija koji je puštao necenzurirane pjesme jer je štitio integritet muzičara i njihovo pravo na izražaj, Radija čija je osnovna pokretačka snaga bila mladost i entuzijazam bez obzira na česte neuvjete u kojima smo radili. Gašenje Radija 202 je konkretan i otvoren šamar svim građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine, dokaz da smo nepodobni, dokaz da u ovom gradu i ovoj državi nema mjesta za one koji misle i žele živjeti i raditi u ovoj zemlji. Ljudima koji vjeruju u sebe i druge.", navodi se u saopštenju

Uposlenici Radija 202 pozvali su sve građane i građanke da se pokrenu i urade nešto u vezi sa ovim.

"Neka se čuje i Vaš glas, jer nije nebitan, jer smo Vas bezbroj puta puštali da kažete svoje mišljenje, a sad Vas pozivamo da se proderete! Ne dajte da priča o Radiju 202 bude priča koja počinje s rečenicom: Bio jednom jedan radio", upućen je apel građanima Sarajeva za spas Radija 202.

Kako nam je potvrdio Arnel Šarić, ova odluka je konačna.

"Jedini način da Radio 202 nastavi sa svojim emitovanje je da nam država progleda kroz prste i građani dignu svoj glas, ali ne preko Facebooka, nego tamo gdje to zaista i treba", rekao je Šarić za Sarajevo-x.com

On je dodao da će redakcija Radija 202 krenuti u medijsku ofanzivu, a večeras će biti gosti i emisije "60 minuta" koja se emituje na programu Federalne televizije.