BiH
52

Sarajevski planinarski vodiči na vježbi u Hrvatskoj

FENA
Na poziv Stanice planinarskih vodiča Zagreb, pet vodiča Stanice planinarskih vodiča Sarajevo sudjelovalo je na vježbi nazvanoj "Okić 2014", koja je realizirana na vježbalištu Okića na Samoborskom gorju (Hrvatska).

Vježba je realizirana u okviru saradnje stanica planinarskih vodiča Sarajevo i Zagreb, a radi se o dvodnevnom uvježbavanju tehnika u planinarstvu koje se rijetko koriste u redovnim aktivnostima vođenja (vođenje, potraga za nestalim planinarima, ozlijeđeni planinar na nepoznatoj lokaciji i transport ozlijeđenog kao i uvježbavanje radi poboljšanja tehnika i ranije stečenih znanja).

Sekretar Stanice planinarskih vodiča Sarajevo Husein Šabić izjavio je Agenciji FENA da je vježba namijenjena planinarskim vodičima kao obnova znanja iz poznavanja čvorova, izrada gelendera i nosila, izrade bernarda (vrsta čvora koji se koristi u planinarstvu), osiguravanje penjača, abseil (tehnika spuštanja niz stijenu), vođenje po klinčanim putevima, spašavanja i pružanja prve pomoći te orijentacije.

Planinarskim vodičima iz Stanice planinarskih vodiča Sarajevo, na kraju vježbe, omogućen je i prolazak kroz Žoharev put (osiguran sajlama i klinovima, pogodan za planinare koji nemaju velikog penjačkog iskustva a žele isprobati uspon u otežanim uvjetima) i Dragojlinu stazu (smatra se prvim alpinističkim usponom u Hrvatskoj i nije osigurana) kao i obilazak Starog grada Okić.

Tokom vježbe razmijenjena su iskustava o radu vodiča u obje države, dogovoreni novi susreti te nastavak suradnja dviju stanica, a stečena znanja svakako će koristiti u radu u matičnim stanicama planinarskih vodiča.

Okić je strma stožasta hridina kojom na istoku završava hrbat Plešivice, visoka 495 metara. Stijene s južne strane Okića odavno su alpinističko vježbalište. Na Okić se 1843. strmom južnom stranom bosa popela prva žena - Dragojla Jarnević, a staza njezinog uspona označena je kao Dragojlina staza. Ona je bila začetnica planinarstva i alpinizma u Hrvatskoj. Na vrhu je Okić grad, ostaci stare gradine.