BiH
0

ANKETA / Sarajevski osnovci imaju FB od osme godine, omiljena serija im je "Sulejman Veličanstveni"

Piše: Aida Džaferović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Većina učenika osmih razreda osnovnih škola s područja Kantona Sarajevo ima profil na Facebooku, a internet koriste svaki dan, pokazalo je istraživanje portala Klix.ba.

Uz saglasnost Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS, portal Klix.ba u proteklom periodu proveo je anketu o medijskoj kulturi učenika osmih razreda. Anketirano je 107 učenika iz četiri osnovne škole s područja četiri gradske općine.

Svjesni činjenice da su mediji veoma važan dio našeg života i u velikoj mjeri kreiraju našu stvarnost, željeli smo saznati kakav odnos učenici imaju kada su u pitanju sadržaji iz medija i kakve su njihove medijske navike. Došli smo do zanimljivih rezultata.

Anketa je pokazala da je internet veoma prisutan u životima učenika. Čak 89 posto ih koristi internet svaki dan, među njima dvanaest ispitanih na internetu provodi do sat vremena dnevno, 30 učenika "surfa" između sat i dva, dok 53 provodi više od dva sata na internetu.

Kako internet pruža različite i brojne mogućnosti za zabavu i učenje zanimalo nas je šta to učenici najviše rade na internetu. Tako je na prvom mjestu dopisivanje s prijateljima, odmah nakon toga su korištenje društvenih mreža, igranje igrica i čitanje vijesti. Učenici internet najmanje koriste za traženje sadržaja koji im mogu pomoći u učenju i pisanju zadaće.

Na pitanje da li imaju Facebook profile, 96 od 107 ispitanih učenika je odgovorilo potvrdno. Iako je, prema pravilima ove popularne društvene stranice, njeno korištenje zabranjeno djeci mlađoj od 13 godina, većina sarajevskih osnovaca Facebook koristi od dvije do četiri godine, odnosno 44,3 posto ispitanih. Zanimljivo je da skoro dvadesetdva posto osnovaca Facebook koristi duže od četiri godine, što znači da su profile imali već sa osam ili devet godina. Samo 11 učenika je reklo da nema profil na Facebooku.

Učenici televiziju gledaju svaki dan, a najviše se odlučuju za igrane filmove, zatim televizijske serije i sportske emisije. Dosta ispitanih preferira pogledati muzičke emisije, dok su dokumentarci na dnu liste.

Kada su u pitanju reality emisije i sapunice, koje su preplavile domaće tv kanale, skoro 43 posto osnovaca koje smo anketirali je priznalo da redovno gleda aktuelne tv serije turske i indijske produkcije. Omiljena im je "Sulejman Veličanstveni", a slijede "Odbačena" i "Larin izbor".

Skoro 62 posto učenika je odgovorilo da ima uzore među poznatim ličnostima. Najviše ih se ugleda na nogometaša Barcelone Lionela Messija, zatim na pjevača Justina Biebera, košarkaša Kobea Bryanta te pjevačicu Demi Lovato. No, bilo je tu još imena, poput Cristiana Ronalda, LeBrona Jamesa, Rihanne, Beyonce, Billa Gatesa, Miralema Pjanića, Mirze Teletovića, Kim Kardashian...

Više od 66 posto učenika čita novine i magazine, a među najpopularnijima su OK!, Teen, Bravo, Dnevni Avaz...

Samo deset od 107 anketiranih učenika redovno čita knjige koje nisu propisane školskim planom i programom, 67 ih to radi ponekad, dok 30 priznaje da u slobodno vrijeme nikada ne čitaju knjige.

Pedeset devet posto je odgovorilo da nikada ne sluša radio, 31 posto učenika to radi nekoliko puta sedmično, a samo 11 posto svaki dan. Kada je u pitanju muzički žanr koji najviše slušaju, četrdeset osam učenika je odgovorilo da je to zabavna muzika, 29 sluša rock, dok se deset odlučuje za narodnu muziku. Dvadeset devet učenika se nije moglo odlučiti ni za jedan od ponuđenih odgovora.