Očuvanje tradicije
0

Sarajevski Jevreji uz večeru obilježavaju Pesah, oslobođenje iz ropstva

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Sarajevski Jevreji, Sefardi i Aškenazi, večeras su započeli s obilježavanjem jednog od najvećih praznika, Pesaha.

Zajedničkom večerom u Jevrejskoj zajednici Bosne i Hercegovine u Sarajevu, sarajevski Jevreji su se u krugu porodice i prijatelja prisjetili početaka judaizma.

"U nekoj fazi morali smo dovesti ljude ovdje da slave, jer kod kuće nisu znali kako to da rade. Tradicija nije bila toliko jaka, s obzirom da je prošao socijalistički period u kojem se, na neki način, sve to zaustavilo. Mi sada to slavimo kao jedna velika porodica", kaže za agenciju Anadolija savjetnik za kulturu i religiju Jevrejske zajednice u BiH Eli Tauber, dodajući da je broj vjernika relativno mali jer su i Jevreji iz BiH masovno stradali u holokaustu.

Pojašnjava kako Pesah označava prelazak Jevreja u stvarnu naciju i nastanak judaizma.

"Ovaj praznik u sebi objedinjuje oslobađanje od egipatskog ropstva poslije nekoliko stotina godina i pristizanje deset Božijih zapovjedi, odnosno sklapanje saveza sa Bogom", ističe Tauber.

Pesah se u svakoj zemlji i svakoj porodici obilježava na sličan način. Nakon večernje molitve, porodica se skuplja uz seder večeru i čita Hagadu.

Tauber je pojasnio da se za Pesah postavlja specijalni sto sa specijalnim posuđem, koje se koristi samo za ovaj praznik.

"Na stolu su hrana i sastojci koji nas simbolično podsjećaju na to kako je bio težak život Jevreja dok su bili robovi u zemlji egipatskoj i na to da nas je Bog svojom snagom izveo iz Egipta. Svaka stvar koja se nalazi na tom tanjiru podsjeća nas na period kada smo bili potlačen narod", istakao je Tauber, prenio je reporter AA.

Pesah je poznat i kao praznik beskvasnih hljebova, kazao je Tauber, te dodao da to označava hljeb koji su Jevreji jeli prilikom odlaska iz Egipta. Tada nisu imali vremena da sačekaju da se tijesto koje su napravili nakvasa, već su ponijeli svježe tijesto.

Potom su ga na suncu postavili na stijene i dobili su koru koja je bila taj beskvasni hljeb.

"Taj hljeb se zove maca. Jevreji svake godine tokom sedam dana Pesaha jedu isključivo maca i čiste sve iz kuće što podsjeća na kvasac, hljeb i brašno, da bi potpuno očistili sve za ovaj praznik", rekao je Tauber.

Bog je, po vjerovanju Jevreja, poručio: "Izbaviću vas iz Egipta snagom svoje mišice".

"A batak i jedno kuhano jaje u tanjiru predstavljaju upravo to. Gorke trave poput salate, peršuna, hrena, podsjećaju na težak život Jevreja. Slatko koje je napravljeno od jabuka, meda i oraha samljevenih asocira na malter kojim su Jevreji gradili faraonima palate u Egiptu. Naravno, na trpezi se nalazi i maca. Na seder večeri jede se i Hilelov sendvič, što je prepolovljen maca u koji se stavlja ta slatka masa i list salate. U isto vrijeme i gorko i slatko, što nas treba, kad nam je lijepo, podsjetiti kako nam je bilo teško u zemlji egipatskoj", zaključuje Tauber.