BiH
0

Sarajevski građevinski fakultet pružit će ekspertizu istraživanjima kod Visokog

FENA
Građevinski fakultet u Sarajevu izrazio je spremnost da pruži stučnu pomoć u istraživačkom projektu "Bosanska piramida Sunca" koji se provodi na brdu Visočica kod Visokog.

Dekan Građevinskog fakulteta u Sarajevu, prof.dr.ing. Muhamed Zlatar uputio je pismo Fondaciji "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" u kojem navodi da svi odsjeci, katedre i šest instituta Fakulteta: za geodeziju i geoinformatiku, geologiju, geotehniku, hidrotehniku, materijale i konstrukcije te za saobraćaj daju podršku projektu istraživanja bh piramida.

Tokom istraživanja naučnici Građevinskog fakulteta će pružiti ekspertne usluge, laboratorijska ispitivanja i verifikaciju rezultata. Na čelu fakultetskog tima je šef katedre za geologiju i geotehniku te rukovodilac Instituta za geologiju prof.dr. Mirza Bašagić.

"Ovo je sjajna vijest. Uz ekspertizu Fakulteta sigurno je da ćemo brže doći do kvalitetnijih rezultata i verifikacije istraživanja koje očekuje domaća i međunarodna javnost", izjavila je član Upravnog odbora Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" dipl.ing. geologije Nađija Nukić.