BiH
12

Sarajevski behar japanske trešnje glasnik je proljeća koji razgaljuje duše

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Dolazak proljeća najavljuju brojne prirodne pojave, tradicionalne obrede i običaje, a cvjetanje japanske trešnje, koje u toj zemlji zauzima važno mjesto u kulturi, postalo je jedan od najljepših najavljivača buđenja prirode, što je vidljivo i na šetalištima i parkovima Sarajeva.

Ulice, parkovi i obronci bh. prijestolnice plijene posebnom ljepotom cvjetova japanske trešnje, koje mame Sarajlije u prve proljetne šetnje.

Japanska trešnja (Prunus serrulata), koju u Japanu zovu sekura, nacionalni je simbol te zemlje, a riječ je o cvjetnom stablu koje nam dolazi iz Japana, Koreje i Kine i koje svojim beharom u obliku cvjetnog oblaka plijeni pažnju ljudi.

Na istoku Zemlje ovom drvetu su posvećene brojne pjesme, festivali i druge manifestacije.

Čak polovicu stabala u japanskim gradovima čine trešnje, a ima i svoju diplomatsku težinu jer predstavlja i glasnik japanskog prijateljstva u svijetu.

apan je 1910. godine intenzivirao diplomatske odnose s Amerikom, a 1912. godine Tokio se pobratimio s Washingtonom. Tada su Japanci, u znak dobre volje i prijateljstva, Amerikancima poklonili nekoliko stabala trešnje, koje su tada zasađene u parku oko jezera Tidal u Washingtonu.

Vremenom su stabla trešanja 'osvajala' i druge krajeve grada, a od 1930. godine se smatraju jednim od njegovih glavnih simbola.

Iako se dolazak japanske trešnje u Sarajevo ne vezuje za diplomatske kanale, već za komercijalne djelatnosti, to ne umanjuje ljepotu sarajevskog behara japanske trešnje.