Moguće redukcije plina
0

Sarajevske Toplane produžavaju grijanje do 23 sata zbog hladnoće

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Zbog izuzetno niskih temperatura koje su posljednjih dana zahvatile i glavni grad Bosne i Hercegovine, gradsko preduzeće Toplane-Sarajevo od petka će produžiti grijanje za jedan sat, odnosno od dosadašnjih 22 sata, toplotna energija će se isporučivati do 23 sata.

"Uobičajeni dnevni režim zagrijavanja stambenih jedinica je 17 sati, odnosno od 5 sati ujutro do 22 sata navečer. Uprava preduzeća je donijela Odluku kojom se dnevni režim zagrijavanja korisnika centralnog grijanja od petka produžava za jedan sat", potvrdio je za Sarajevo-x.com Ženja Ljubuškić, šef Kabineta direktora Toplana.

On dodaje da će ova odluka biti ispoštovana ukoliko isporuka gasa ne bude reducirana, a s obzirom na veliku potrošnju ovog energenta posljednjih dana postoji mogućnost da do toga i dođe.

Zlatko Dorić, referent za odnose s kupcima SarajevoGasa, potvrdio nam je da je potrošnja povećana, ali da za sada nemaju u planu redukcije. No, ukoliko temperature ostanu niske i narednih dana, SarajevoGas će morati razmotriti uvođenje redukcije.

"Sada imamo dovoljne količine plina tako da mislimo da neće biti potrebe za redukcijom", kaže Dorić.

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda u naredna tri dana temperature će pasti za još nekoliko stepeni, a u petak je u cijeloj zemlji moguć i snijeg. Padavine će prestati u nedjelju, a temperatura će narednih dana biti od minus tri do minus 14 stepeni celzijusa.