BiH
78

Sarajevske općine mogu iseliti zakupce koji ne plaćaju kiriju

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Izmjenama i dopunama Zakona o zakupu poslovnih zgrada i prostorija, koje su usvojene na 7. sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, održanoj 7. oktobra 2015. godine, omogućeno je općinama kao zajmodavcima poslovnih prostora da na brži način rješavaju probleme koje imaju sa zakupcima svojih poslovnih prostora koji ne plaćaju naknade zakupa.

Naime, zbog sudskih sporova oko naplate zakupnine koji najčešće traju dugi niz godina, općine nisu mogle doći u posjed tih prostora do okončanja sudskog postupka.

Imajući u vidu da je zbog toga općinski budžet godinama ostajao uskraćen za značajan priliv sredstava, Općinsko vijeće Centar Sarajevo je u više navrata upućivalo inicijative Skupštini Kantona Sarajevo da izvrši izmjene Zakona o zakupu poslovnih zgrada i prostorija, što je sada i učinjeno.

Izmjenama pomenutog zakona, koje su jučer usvojene po skraćenom postupku, propisano je da ukoliko zakupac ne plaća zakupninu za poslovni prostor i vodi se sudski postupak za naplatu duga od četiri i više neplaćenih zakupnina, zakupodavac ima pravo otkazati ugovor o zakupu, odnosno i prije sudske presude izvršiti iseljenje iz općinskog poslovnog prostora uz asistenciju nadležnih organa Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Nadležna općinska služba će rješenjem naložiti zakupcu iseljenje iz općinskog poslovnog prostora u roku od osam dana. Značajna je novina da žalba na rješenje ne odlaže njegovo izvršenje, te ako zakupac ne preda ispražnjene poslovne prostorije u tom roku, zakupodavac će sam provesti postupak iseljenja zakupca.

Prema riječima Fahrudina Kurtovića, pomoćnika načelnika Općine Centar, izmjene Zakona su veoma značajne, jer će omogućiti Općini da raspolaže njenim poslovnim prostorijama i po osnovu zakupa ostvari veći prihod u budžet.

"Općina Centar raspolaže sa 530 poslovnih prostora. Trenutno se koristi 380 općinskih poslovnih prostorija uz redovno plaćanje zakupnine, dok se za oko 120 vode sudski sporovi zbog neplaćanja zakupnine. Po osnovu davanja u zakup poslovnih prostorija planirano je da prihod u budžet Općine Centar u ovoj godini iznosi 3 miliona i 850 hiljada maraka", rekao je Kurtović i dodao da pomenuti zakon stupa na snagu po objavljivanju u Službenim novinama Kantona Sarajevo, a bit će izvršeno i usklađivanje Odluke o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i prostorija Općine Centar sa usvojenim izmjenama i dopunama kantonalnog zakona.