BiH
5

Sarajevska Vijećnica i dalje bez knjiga: Kulturno blago NUBBiH još čeka rješavanje stanarskog prava

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sarajevska Vijećnica je od svog nastanka do danas promijenila svoju namjenu nekoliko puta. Prvobitno je služila gradskoj upravi i administraciji, potom je bila zgrada Okružnog suda Sarajevo i sjedište Sabora, a potom Gradska, odnosno Nacionalna i univerzitetska biblioteka (NUB) Bosne i Hercegovine. Nakon što je obnovljena, u Vijećnici se sada nalazi samo dio Gradske uprave Sarajeva.

Prema idejnom rješenju, u obnovljenoj Vijećnici bi se uz Gradsku upravu Sarajeva trebala naći i NUBBiH, što se od 9. maja 2014. godine, kada je ponovo svečano otvorena, nije dogodilo.

U prijeratnoj Vijećnici, jednom od simbola grada Sarajeva i kulturne baštine BiH, nalazio se veliki broj knjiga iz davne historije, unikatnih književnih djela, prvih izdanja i sl. Studenti su rado dolazili i pripremali svoje ispite, radove i seminare. Gotovo da nije bilo dijela svijeta iz kojeg nije bila neka knjiga.

Kada je 25. augusta 1992. godine agresor granatirao Vijećnicu u kojoj je potom buknuo požar u kojem je potpuno uništena, vatrogasci, radnici i obični građani trudili su se da spase knjige. Prkoseći vatrenoj stihiji i granatama rizikovali su živote kako bi sačuvali nacionalno blago jedne države i donekle su u tome uspjeli.

"Imamo puno vrijednih stvari, stare periodike, specijalne zbirke, ručno napisana djela, prve štampane knjige... Imamo i djelo za koje je Muzej Parlamenta Evrope iskazao interes. Oni žele eksponat da ga izlože na šest mjeseci, na što smo veoma ponosni i država bi trebala biti ponosna. Imamo materijale koji predstavljaju državu kroz vijekove, njenu historiju, njenu multikulturalnost, multireligioznost, zajednički život i sve ono što je pozitivna tradicija ove zemlje", rekao je za Klix.ba Ismet Ovčina, direktor NUBBiH.

Mnogi građani bili su iznenađeni kada su vidjeli da se NUBBiH nije vratila u Vijećnicu. Iz Gradske uprave Grada Sarajevo kažu kako je Grad Sarajevo tokom i nakon završetka njene obnove nebrojeno puta isticao da Vijećnicu neće koristiti samo Grad Sarajevo, nego će u njoj svoje mjesto imati i NUBBiH i Muzej Vijećnice.

"Svaka ova institucija navedena u Projektu njene obnove može ostvariti pravo na korištenje Vijećnice, ali samim tim ima i obavezu održavanja dijela koji joj pripada. Nažalost, na ponudu Grada Sarajeva da preuzme svoj dio prostora u Vijećnici, NUBBiH je uzvratila tužbom 23. maja 2014. godine sa zahtjevom za iseljavanje Grada Sarajeva, a koju je Općinski sud Sarajevo odbacio. NUBBiH se 12. novembra 2014. godine žalila Kantonalnom sudu kao drugostepenom organu koji je odbio žalbu kao neosnovanu i time potvrdio odluku prvostepenog organa. Time je okončan sudski postupak u korist Grada Sarajeva, koji je utvrdio interes zaštite objekta kao nacionalnog spomenika i preuzeo obavezu njegovog održavanja i upravljanja njim do konačnog rješavanja pravnog statusa objekta gradske Vijećnice", rečeno je za Klix.ba u Odjeljenju za odnose s javnošću Grada Sarajeva.

Direktor NUBBiH ističe kako se ništa nije promijenilo i da sudski spor još traje.

"Nije tačno da su nam slali ponudu da budemo zajedno. Mi smo slali dopise u više navrata i tražili da se sastanemo kako bismo riješili ovaj problem mimo suda, ali nikada nismo dobili odgovor. S obzirom na to da se u katastru vodimo kao korisnik te zgrade bez ograničenja, mi smatramo da je meritoran. Smatramo da je najveći broj donacija bio usmjeren na obnovu zgrade u kojoj će biti NUBBiH, odnosno biblioteka kao simbol i kulturno blago. Ta zgrada sa NUBBiH je, iz našeg ugla, s osjećajem i duhom sasvim drugačija nego kada u njoj nije biblioteka", rekao je Ovčina.

Kazao je kako od novog gradonačelnika očekuje da imaju profesionalan i prijateljski razgovor o ovoj temi te da to ne bude smetnja razvoju dobrih odnosa između vlasti grada i NUBBiH.