BiH
18

Sarajevska pivara UIO uplatila više od 10 miliona KM za dugovanja po osnovu PDV-a

Klix.ba
Uprava za indirektno oporezivanje BiH je u postupku prinudne naplate od dužnika "Sarajevska pivara" naplatila iznos od 10.761.991,26 KM dugovanja.

Navedenim iznosom koji je dužnik u postupku prinudne naplate uplatio na Jedinstveni račun UIO, kompanija Sarajevska pivara izmirila je sve svoje dospjele, a neizmirene obaveze.

Inače, u deset mjeseci 2016. godine Uprava za indirektno oporezivanje ukupno je prinudnim putem naplatila 96.540.519,72 KM dugovanja po osnovu PDV-a.

Zakonom o postupku prinudne naplate indirektnih poreza definisan je način i redoslijed kojim Uprava vrši proceduru naplate dugovanja. Pored blokade računa i zaplijene novca od lica koja ne izmiruju svoje obaveze u skladu sa zakonskim rokovima, od prošle godine Uprava je počela sa nekim novim metodama prinudne naplate, kao što je prodaja vrijednosnih papira putem Banjalučke i Sarajevske berze.

Također, UIO je krenula i u prodaju nepokretne imovine date u zalog radi osiguranja plaćanja dugova ili zaplijenjene u postupcima prinudne naplate, navodi se u saopćenju UIO.