BiH
445

Sarajevska Opća bolnica traži radnike: Cijeli sprat ostao prazan, radi se na ivici snage i standarda

Piše: I. P.
Opća bolnica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Opća bolnica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vlada Kantona Sarajevo je prošle sedmice odobrila upošljavanje medicinskog osoblja u kantonalnim zdravstvenim ustanovama, a njih najviše u Općoj bolnici "Prim. Dr Abdulah Nakaš", gdje će biti zaposleni ljekari specijalisti ginekologije, ortopedije, oftalmologije, neurologije, anesteziologije, interne medicine, radiologije te nedostajuće medicinske sestre i tehničari.

Dragan Stevanović, predsjednik Upravnog odbora Ljekarske komore Kantona Sarajevo i šef Odjeljenja za internu medicinu u Općoj bolnici, u razgovoru za Klix.ba izrazio je stav o prijekoj potrebi bolnice za kadrom koji nažalost nedostaje.

"Odluka je donesena na naš zahtjev da nam se odobri popunjavanje kadrova u okviru odobrenog broja za finansiranje. Mi smo jedina velika zdravstvena ustanova u Kantonu Sarajevo koja nema nijednog radnika viška i imamo broj radnika koji je ispod odobrene kvote za finansiranje", rekao je Stevanović.

On je dodao kako je rukovodstvo Opće bolnice tražilo prioritetno popunjavanje radnih mjesta ljekara i medicinskih sestara kako bi se pospješila funkcionalnost koja je u ovom trenutku nedostatna. S druge strane, Stevanoviću nije poznat odobreni broj kadrova.

Prema nepotvrđenim informacijama, bolnica bi u svoje okrilje trebala primiti 14 medicinskih radnika, što ljekara specijalista, što medicinskih sestara i tehničara opće prakse.

"Sada nema niti jedne administrativne prepreka da se u radni odnos prime novi radnici, direktno ili putem konkursa, što je već dio posla koji obavlja menadžment bolnice. Realizacija konkursa i zaposlenja se, ja mislim, mora desiti u ovom mjesecu jer nam pod hitno trebaju kadrovi kako bi normalno raditi", objašnjava Stevanović.

Prema njegovim riječima, tri su razloga što je Općoj bolnici hitno zatrebao određeni broj visokokvalifikovanog kadra.

"Određeni broj radnika je otišao u penziju, određeni broj je otišao za direktoricom Sebijom Izetbegović u Univerzitetski klinički centar Sarajevo, a jednim dijelom kapacitet radnika nikada nije ni bio popunjen. Mi imamo jedan strašan nedostatak kadra, jedan cijeli sprat je zatvoren jer nam nedostaje osam tehničara kako bi tu radili u smjenama. Po svim drugim odjeljenjima radimo na minimumu standarda sa medicinskim tehničarima i to je na ivici snaga i rješenja postižemo 'šahovskim' kombinacijama", zaključio je Stevanović.

Kako će konkurs teći ostaje da se vidi je se na tržištu rada, kako kaže Stevanović, teško nalaze "gotovi" ortopedi, oftalmolozi ili ginekolozi koji mogu raditi u bolničkim uslovima.