Nakon godina rada na ulici
0

Sarajevska kolporterka Zulejha završila u bolnici

Piše: Tatjana Sekulić
'E, moj narode, nemojte kući bez novina ići!', upozoravala je punih 17 godina Zulejha Hrlović, ikona grada Sarajeva. Njeno radno mjesto sve ove godine je bilo ispred gradske tržnice. Najaviti novine, ispričati vijest u jednoj rečenici, nije umio niko poput nje, no Zulejhe već danima nema na njenom radnom mjestu. Naš najpoznatiji kolporter i legenda ovoga grada je u bolnici.

Ujutro pospane, a uveče umorne Sarajlije dočekivala je iznoseći im najnovije vijesti u jednoj, njenim riječima oblikovanoj rečenici. Stanje u kojem je Bosna i Hercegovina, omalena žena, jakog i prodornog glasa znala bi najčešće opisati riječima - "E, moj narode naši penzioneri se razbacuju, svaki dan kupe hljeb i mlijeko, a jadna omladina ni za droge nema! Ma imat će, snađe se omladina. Zna ukrasti, a može i oteti. Ako ne zna, ima brate od koga naučiti!" .

Tom i takvim rečenicama Zulejha bi kazivala sve i ko je gdje šta pokr'o, ko je koga prevario, kome se smjena sprema, a narod bi prilazio kupovao novine ili tek zastao da progovori po koju sa Zulejhom.

No, u Ferhadiji Zulejhe danima nema. Godine smrzavanja na sarajevskim ulicama uzele su svoj danak.

Ikona i zaštitni znak Sarajeva, Zulejha Hrlović, je nakon 'napada' desnog bubrega smještena na Kliniku za urologiju, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

"Imala sam napad desnog bubrega, nakon čega je bubreg u potpunosti prestao s radom. Međutum, operacijom bubreg je vraćen u funkciju i polako se oporavljam", kazala je za Sarajevo-x.com Zulejha koja već dvadest i drugi dan boravi u bolnici.

No, svakako i kad se oporavi Zulejha se neće moći vratiti na svoje staro radno mjesto, ili barem ne u okolnostima u kakvima je prije radila.

"Moje zdravstveno stanje je teško i ne bih mogla ponovo raditi u onakvim uvjetima. Ako sam već legenda i zaštitni znak sarajevskih ulica, pa nadam se da će mi taj grad obezbjediti barem mali kiosk u kojem ću moći raditi i pristojno zarađivati", kazala je Zulejha za Sarajevo-x.com.

Iz Gradske uprave kažu da su spremni pomoći Zulejhi, no kiosci nisu njihova nadležnost.

"Zulejha jeste zaštitni znak ovih naših sarajevskih ulica i mi smo joj spremni pomoći. Kiosci, odnosno generalni plan postavljanja kioska je u nadležnosti Kantona, dok su opštine te koje izdaju saglasnost, no ukoliko do toga dođe Grad Sarajevo će Zulejhi dati finansijsku podršku, te pomoći oko dobijanja dozvole", istakao je za Sarajevo-x.com Emir Suljagić, savjetnik gradonačelnika za informisanje.

Zulejha Hrlović je inače samohrana majka. Ona i njene dvije kćerke žive kao podstanarke, a preživljavaju od onoga što Zulejha radeći kao kolporter zaradi.

Velika podrška stigla je Zulejhi od građana Sarajeva koji su je zvali, raspitivali se o njenom zdravstvenom stanju, te joj poželjeli što brži oporavak i povratak na radno mjesto, ali ne na ono radno mjesto na kojem surova sarajevska zima ubija, već na mnogo toplije i uvjetnije.