BiH
72

Sarajevska deponija iz zraka: Dnevno se odloži 500 tona otpada

Piše: M. N.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sarajevska deponija nalazi se u naselju Buća Potok i udaljena je tri kilometra od gradske zone. Na ovo odlagalište dnevno stigne blizu 500 tona otpada, što znači da stanovnik glavnog grada BiH dnevno proizvede jedan kilogram smeća. Ekipa portala Klix.ba snimila je deponiju iz zraka.

Iako na prvi pogled djeluje kao manja površina, deponije se rasprostire na 60 hektara, ali se za odlaganje otpada koristi samo dio koji ima zaštitne slojeve tla. Zaštita se sastoji od slojeva gline, geomembrane u obliku posebne folije, šljunka i geotekstila kao konačne zaštite.

Na ulazu u deponiju kamioni se vagaju kako bi se zabilježila količina otpada, ali i njegova vrsta i on se potom upućuje na mjesto odlaganja koje se vrši na unaprijed pripremljenoj podlozi.

Deponija je zaštićena ogradom, tako da svi faktori prijenosa infekcije nemaju slobodan kontakt sa otpadom kao što je to bio slučaj ranije. Napravljena je 1962. godine, a 1998. godine deponija je sanitarno uređena.

Prema planu rekultivacije odlagališta na prostoru od oko 50.000 metara kvadratnih već se sadi trava i voćnjak sa 2.000 sadnica jabuka, krušaka, šljiva i trešanja.