Behmen o radu Gradske uprave
0

Sarajevska crvena linija jedan od najznačajnijih projekata u 2012.

Piše: A. Dž.
Scensko-muzička poema "Sarajevska crvena linija", završetak treće i početak četvrte faze obnove Vijećnice, dobijanje domaćinstva Evropskog zimskog olimpijskog festivala za mlade 2017. zajedno sa Istočnim Sarajevom neki su od najznačajnijih projekata Gradske uprave Sarajeva koji su realizirani u godini na izmaku.

Na tradicionalnoj novogodišnjoj konferenciji za medije, gradonačelnik Alija Behmen osvrnuo se na rezultate postignute u 2012., godini u kojoj, kako je rekao, bh. prijestolnica obilježava tri značajna jubileja: 20. godišnjicu opsade grada, 550 godina od osnivanja Sarajeva i 67 godina od oslobođenja grada od fašizma.

Odata počast Denisu Zaimoviću

Konferencija za medije počela je odavanjem počasti minutom šutnje tragično preminulom Denisu Zaimoviću, glasnogovorniku Grada Sarajeva. Behmen je podsjetio na Zaimovićeve ljudske i profesionalne vrline kazavši da je njegov odlazak gubitak za cijelo društvo.

"Svi mladi trebaju slijediti Denisov put i njegovu požrtvovanost", istaknuo je Behmen.

Gradonačelnik se osvrnuo na 6. april, Dan grada Sarajeva, kada je u pomen na 11.541 ubijenih građana održana scensko-muzička poema "Sarajevska crvena linija", koju Behmen naziva crvenom rijekom smrti. O ovom performansu izvještavalo je 146 medijskih kuća uz cijelog svijeta.

Podsjetio je i na kolektivnu nagradu Duško Kondor za građansku hrabrost i afirmaciju građanske hrabrosti, dodijeljenu građanima Sarajeva koji su živjeli, bili ranjeni, ubijeni i umrli u Sarajevu za vrijeme opsade.

Dan prije je promoviran projekt Muzej opsade - Umijeće življenja 1992.-1995. - FAMA kolekcija, koji bi trebao biti sagrađen na prostoru Hastahane na Marindvoru.

"Unatoč nepovoljnim ekonomskim kretanjima u državi te smanjenju budžetskih sredstava, Grad Sarajevo je uspio održati svoje kapitalne projekte. Posebno drag nam je Program pomoći porodiljama/majkama s djecom. Za 10 mjeseci 2012. godine pomoć su dobile 5.292 porodilje, za šta je izdvojeno 1.398.820 KM", kazao je.

U Saradnji sa preduzećima Park i Rad te Službom za zapošljavanje KS realiziran je projekt "Posao za sve" zahvaljujući kojem je zaposlen određeni broj ljudi na šest mjeseci. Behmen je podsjetio na uspješne projekte "I mi smo vaša djeca", koji podrazumijeva prevenciju maloljetničke delikvencije, te "Mi smo OK", projekt razvijanja kulture nenasilja.

Obnova Vijećnice

Jedan od projekata koji je svakako izazvao najviše pažnje je završetak treće faze obnove Vijećnice i početak četvrte faze, koja podrazumijeva unutrašnje radove.

Sa Gradske biblioteke je nakon 16 godina od početka obnove skinuta skela, a jedan od najreprezentativnijih objekata austrougarskog perioda bi u potpunosti trebao biti obnovljen i otvoren u junu 2014. godine.

Podsjetio je gradonačelnik Sarajeva i na nedavno dobijanje domaćinstva Evropskog zimskog olimpijskog festivala za mlade 2017. zajedno sa Istočnim Sarajevom, kazavši da njihova saradnja može poslužiti kao primjer svima u BiH. Očekuje se da će za organizaciju Festivala biti potrebno 15 miliona eura.

Kada je u pitanju projekt obnove Trebevićke žičare, Behmen je kazao da je idejni projekt, koji je uradila talijanska projektantska kuća Studio Corona, završen i trenutno se vrši revizija i prevod.

"Obnovljena žičara će biti brža, za sedam-osam minuta će dovoziti ljude do odredišta. Idejnim projektom je utvrđeno da treba nabaviti novi motor i elektroniku, za šta će biti potrebno 80 posto sredstava za završetak radova", kazao je Behmen i dodao da će za stavljanje Trebevićke žičare u funkciju trebati najviše 7,5 miliona eura.

U protekloj godini otvoren je Ured energetske efikasnosti, odlučeno je da Sarajevo bude nosilac kulturnog programa "Sarajevo - evropski most kultura 2014", bh. prijestolnica je zvanično primljena u V fazu mreže zdravih gradova Svjetske zdravstvene organizacije...

Predsjedavajući Gradskog vijeća Željko Ler kazao je da je u ovom sazivu Gradsko vijeće u protekle četiri godine održalo 50 sjednica, od toga 46 redovnih i četiri svečane. U tom periodu su 98 posto odluka donijeli jednoglasno, što, prema njegovim riječima, ilustrira da su radili u duhu parlamentarizma.