Samo osam registriranih
0

Sarajevom šeta 50 do 100 nelegalnih turističkih vodiča

FENA
Sarajevo
Sarajevo
U Sarajevu ima 50 do 100 nelegalnih turističkih vodiča, a po Zakonu samo registrovani vodiči imaju pravo raditi ovaj posao, izjavio je danas na konferenciji o turizmu predsjednik Udruženja turističkih vodiča Kantona Sarajevo Zijad Jusufović.

Prema Zakonu o turističkoj djelatnosti, registrovani turistički vodiči u Kantonu Sarajevo su: Jadranka Šuster, Adnan Vlajčić, Dino Lemeš, Zijad Jusufović, Edis Fočo i Haris Pamuk.

"Ovaj spisak je ovjerilo nadležno Ministarstvo privrede KS-a, a po Statutu udruženja dodajemo još dva imena: Milenko Dotlić, počasni turistički vodič i Samira Muminović, članica Upravnog odbora", kaže Jusufović.

Na konferenciji, ističe, pokušat će se dešifrovati svi problemi u turizmu kako bi ovu, ali i svaku narednu sezonu dočekali što bolje i organizovanije.

"Želimo turistima od dolaska do odlaska s aerodroma učiniti što ljepšim boravak u glavnom gradu BiH. Poduzet ćemo neke mjere, među kojima je veća saradnja policije s turističkim vodičima u provođenju Zakona. Gras ima zadatak pri kontroli i edukaciji revizora, a Turistička zajednica trebala bi formirati bolji i veći informativni centar od postojećeg", rekao je Jusufović.

Smatra da bi kantonalna inspekcija trebala povećati broj zaposlenika, jer dobiva izvještaje inspekcije jednom ili dva puta sedmično.

"U ovoj sezoni inspekcijski izvještaji trebat će se dostavljati svaki dan, jer Sarajevom šeta 50 do 100 stranaca i isto toliko domaćih nelegalnih turističkih vodiča. Rezultat toga je da se naši ljudi koji imaju certifikate ne odlučuju da registruju tu djelatnost, odnosno da zvanično rade posao turističkog vodiča i da plaćaju osnovne dažbine državi", zaključio je Jusufović.