Nova grijna sezona
0

"Sarajevogas" i "Toplane" spremni

FENA
Termoenergetski sistemi preduzeća "Sarajevogas" i "Toplana" u potpunosti su spremni za ovu sezonu grijanja, kazao je danas novinarima Abid Jusić, kantonalni ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša.

Uvjeren je da neće biti problema s grijanjem ukoliko svi potrošači budu redovno izmirivali svoje obaveze.

"Nećemo imati problema s grijanjem ukoliko se budu redovno izmirivale obaveze i to građani i veliki potrošači prema "Toplanama"; "Toplane" prema "Sarajevogasu", on prema "BH Gasu", a on ruskom isporučiocu. To je lanac i dovoljno je da neko od njih zakaže pa da dođe do urušavanja sistema snabdijevanja", kazao je ministar Jusić na pres-konferenciji nakon posljednje sjednice Vlade Kantona Sarajevo.

Jusić je naglasio da su ugovorene dovoljne količine gasa za ovu sezonu grijanja, ali da se kao problem može pojaviti i izmirivanje ratnog duga prema ruskom isporučiocu koji još nije riješen.

Ministar je podsjetio da po pravilu sezona grijanja počinje 15. oktobra, ali da je, zbog niskih temperatura, ta sezona u KS-u počela krajem septembra. Svako pokretanje sistema grijanja je, kako je kazao, vrlo skup proces.