BiH
0

Sarajevo: Završen četvrti kongres SDP BiH

FENA
Četvrti kongres Socijaldemokratske partije (SDP) BiH završen je u subotu navečer u Sarajevu. Na Kongresu je posebna pažnja bila posvećena daljnjem jačanju stranačkog jedinstva te unapređenju strategije za naredne lokalne i opće izbore.

Ocijenjeno je da SDP BiH svojom strategijom, koja ne pravi kompromise sa nacionalizmom u kreiranoj atmosferi kakav je vladala na proteklim općim izborima, nije moga ni očekivati bolje rezultate. Istaknuto je da je po prvi put od 1990. godine ta politička partija na neposrednim izborima dobila člana Predsjedništva BiH.

Zaključak učesnika Kongresa je da bi parlamentarni i etnički klubovi ubudeće trebali biti glavni generator i platforma djelovanja SDP. Istaknuto je da SDP-ov odgovor na svaki nacionalizam treba biti žestoki antinacionalizam zasnovan na antifašističkoj tradiciji naroda BiH.

SDP će, kako je zaključeno na Kongresu, u narednom periodu razmotriti i strategiju svog djelovanja posebno u RS-u.

Oko 500 kandidata Kongresa u subotu navečer u Sarajevu je prihvatilo i Rezoluciju o Srebrenici kojom se, između ostalog, predlaže da Srebrenica dobije status Distrikta, te da državni organi donesu finansijski program za ekonomski i socijalni prosperitet tog grada.

Kongres je prihvatio i Rezoluciju o Sarajevu kao glavnom gradu BiH, te tačke predložene dnevnim redom (referat predsjednika SDP-a, izvještaje o radu glavnog nadzornog odbora između trećeg i četvrtog Kongresa i izvještaj o provedenim izbornim aktivnostima i rezultatima općih izbora u BiH 2006. godine).

Od većine delegata data je puna podrška predsjedniku SDP-a BiH Zlatku Lagumdžiji s obzirom na sve učestalije napade na tog političkog lidera kako od pojedinih medija tako i od pripadnika drugih političkih stranaka.

Opći zaključci Kongresa, između ostalog, su da SDP BiH i u buduće bude politička partija koja će se putem svojih zastupnika u federalnom i državnom parlamentu zalagati za evropske integracije, put BiH ka Evropskoj uniji, povećanje javne potrošnje u obrazovanje, zdravstvo, nauku, javne investicije te za promjenu Ustava BiH i socijalnu pravdu u državi.

Uz 500 delegata Četvrtom kongresu SDP-a u subotu u Sarajevu prisustvovalo je i oko 200 gostiju.

Naredni Kongres SDP BiH trebao bi biti održan 2009. godine.