BiH
0

Sarajevo: Zaplijenjena veća količina narkotičkih sredstava

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo su jučer u Sarajevu u uspješnoj akciji zaplijenili veću količinu narkotičkih sredstava. Kako je rečeno na današnjoj pres-konferenciji u MUP-u KS, zaplijenjeno je oko 6,5 kilograma marihuane, oko 1.100 grama spida, 215 grama kokaina i 180 grama heroina.

Vršilac dužnosti načelnika Sektora kriminalističke policije MUP-a Kantona Sarajevo Predrag Kurteš je kazao da je zaplijena veće količine narkotičkih sredstava plod uspješno profesionalne saradnje pripadnika policije MUP-a KS, nadležnog Tužilaštva i kolega iz Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Tužiteljica Dijana Kajmaković je kazala da će Tužilaštvo preuzeti dvije osobe, jedna osoba će biti puštena danas, a jedna je puštena jučer.

Prema njenim riječima, jučer je lišeno slobode pet osoba, od toga su tri puštene zato što nisu ispunjeni uslovi za određivanje mjere pritvora, a dvije će biti danas predate Tužilaštvu i vjerovatno, nakon saslušanja, za njih će biti predložena mjera pritvora.

Na pitanje zašto su puštene navedene osobe, tužiteljica Kajmaković je kazala kako je ocijenila da nisu ispunjeni uvjeti za određivanje mjere pritvora što ne znači da se ne provodi dalje istraga protiv njih.

Ona je istaknula da je istraga u toku.

U saopćenju za javnost MUP-a Kantrona Sarajevo, koje je podjeljeno novinarima, navodi se da su jučer u 16,40 sati službenici policije Odjeljenja za narkomaniju MUP-a Kantona Sarajevo lišili slobode O.M., rođen 1965. godine u Jablanici, nastanjen u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela preprodaja droga, O.M. rođena 1967. godine u Sarajevu i O.B., rođena 1986. godine u Sarajevu, obje nastanjene u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Kako se navodi, postoje osnovi sumnje da su oni u proteklom periodu od do sada neidentifikovanih osoba nabavljali neutvrđene količine opojnih droga, koju su čuvali i pripremali za dalju preprodaju u iznajmljenom stanu u ulica Brčanska, općina Novi Grad Sarajevo.

Na osnovu naredbe Općinskog suda u Sarajevu, izvršen je pretres kuća i navedenog stana na području općine Novi Grad Sarajevo, kao i putničkih motornih vozila marki „škoda oktavia“, reg. oznake 050-E-895 i „hyndai“, reg. oznake 953-M-051, koje koriste navedene osobe.

Kako se navodi, tom prilikom je pronađeno i oduzeto oko 6,5 kg marihuane, 1,10 kg droge speed, 215 gr kokaina, 188 gr opojne droge heroin, dva pištolja, određena količina municije, izvjesna količina novca, koja potiče od preprodaje droga, mobilni telefoni i pribor za prepakivanje droge. Također su oduzeta i navedena motorna vozila radi potrebnih vještačenja.

Danas su O.M. i O.M. uz službeni izvještaj predati na nadležnost tužiocu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, navodi se u saopćenju.

Osim informacija o jučerašnjoj zapljeni narkotičkih sredstava, na pres-konferenciji je rečeno da su u posljednjih 30 dana na području Kantona Sarajevo izvršena četiri krivična djela ubistva - 14. januara kada je ubijen Benjamin Mustadaj, 2. februara ubijen je Bajro Frašto, 11. februara ubijen je Adis Šabanović a 12. februara ubijen je Pašo Čelik.

„Ubistva Bajre Frašto i Paše Čelika su izvršena po nepoznatom izvršiocu, odnosno počeli smo rad na tim predmetima, a da nismo imali ništa osim leševa. Otežavajuća okolnost je bila i ta da je u slučaju Paše Čelika leš pronađen nakon više od 12 sati od momenta izvršenja krivičnog djela. I pored činjenice da su izvršici u ova dva slučaja napustili lice mjesta i pokušali da prikriju tragove, unište ih, kao i sredstva izvršenja, mi smo u rekordnom roku, u oba slučaja manje od 12 sati, uspjeli da identifikujemo izvršioce, da pronađemo sredstva izvršenja koja su bila sakrivena i da prikupimo materijalne dokaze dovoljne za podizanje optužnice nadležnom tužiocu“, kazao je načelnik Odjeljenja za opšti kriminalitet MUP-a KS Zlatko Prndelj.