BiH
0

Sarajevo: Zakon o RTVFBIH u načelu prihvaćen ali još ne može biti operativan

FENA
Prijedlog zakona o javnom servisu Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine prihvaćen je na današnjoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta većinom glasova u općem izjašnjavanju delegata, saopćeno je nakon glasanja.

S obzirom na to da je Klub hrvatskog naroda u ovom Domu tražio da se o zakonu glasa kao o pitanju od vitalnog nacionalnig interesa, nakon ovog istovremenog općeg izjašnjavanja, glasano je i pojedinačno po klubovima svih konstitutivnih naroda. U tom krugu zakon nije podržan od Kluba Hrvata, u Klubu Srba većina delegata je bila uzdržana, dok su Bošnjaci bili za zakon.

S obzirom na to da je u drugom federalnom domu – Predstvničkom zakon prihvaćen jučer s amandmanima od kojih danas većina nije prihvaćena u Domu naroda, saopćeno je i da će zajednička komisija sastavljena na paritetnoj osnovi od po pet članova iz oba doma pokušati da usaglasi tekst. Ako usaglašavanje ne uspije, zakon će biti upućen Ustavnom sudu Federacije na ocjenjivanje da li je njime povrijeđen vitalni nacionalni interes, u ovom slučaju Hrvata, kazao je novinarima sekretar Doma naroda Izmir Hadžiavdić.

Praktično, ovo je situacija da je zakon, kako je objavljeno, odobren, ali vjerovatno još dugo ne može biti operativan.

Današnja sjednica Doma naroda trajala je veoma dugo upravo zbog zakona o RTVFBiH jer su hrvatski delegati tražili na početku da zakon uopće i ne bude uvršten u dnevni red, a kada je to učinjeno, saopćili su da pokreću pitanje vitalnog nacionalnog interesa.

Jučer je u Predstavničkom domu zakon odobren uz protivljenje poslanika iz stranaka s hrvatskim predznakom. Koalicija u tom Domu koju predvodi HDZBiH tražila je bez uspjeha posebnim amandmanom da RTVFBiH ima dva zasebna kanala – hrvatski I bošnjački.

I u Domu naroda je komentirano da je glavni razlog današnjeg stava hrvatskih delegata upravo pitanje nacionalnih kanala.

Zakon o javnom RTV servisu apsolutno je zasjenio ostala događanja na današnjoj sjednici te činjenicu da je Klub delegata Srba dopunjen verificiranjem mandata delegatu Nikoli Simiću. Broj delegata Srba je sada 16, a da bi bio potpun, nedostaje još jedan.

Danas je prihvaćen i Zakon o izmjenama i dopunama zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica. Njime su proširena prava boračke populacije u FBiH. Supruge šehida i poginulih boraca mlađe od 45 godina sada su dobile pravo na naknadu od 43 posto od osnovice koja iznosi 734 KM.

Prihvaćn je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima predlagača Derve Bandića, poslanika u Predstavničkom domu. Izmjenama se predviđa umanjenje širokih ovlasti notara koje oni imaju prema aktulenom zakonu iz ove oblasti.

Nakon današnje sjednice Doma naroda uslijedit će ljetnja pauza u radu Parlamenta FBiH. Nastavak se očekuje u septembru.