BiH
0

Sarajevo vodeći grad "Gradonačelnika za mir"

FENA
Svjetska međunarodna asocijacija "Gradonačelnici za mir", mreža gradova koja promovira mir i uspostavu svijeta bez nuklearnog naoružanja do 2020. godine, proglasila je Grad Sarajevo vodećim gradom "Gradonačelnika za mir" u Bosni i Hercegovini od 2015. godine, koji će promovirati proaktivne i nezavisne aktivnosti prilagođene regiji.

Danas ovu mrežu čini 6.675 gradova iz 160 zemalja i regija, koji izražavaju podršku ukidanju nuklearnog oružja, među kojima su i bh. gradovi/općine Banja Luka, Banovići, Pale-Prača, Sarajevo, Srebrenica, Srebrenik, Tešanj, Velika Kladuša, Vitez i Zenica.

Grad Sarajevo će kao vodeći grad regionalnog ureda Sekretarijata u Hirošimi nastojati uspostaviti odgovarajući sistem za jačanje mreže među gradovima članovima, proširiti članstvo, te u cilju ukidanja nuklearnog oružja do 2020. godine dodatno unaprijediti aktivnosti "Gradonačelnika za mir" u BiH.

Grad Sarajevo je od 2006. godine član "Gradonačelnika za mir". Ova asocijacija je od 1990. godine, na inicijativu tadašnjeg gradonačelnika Hirošime, registrirana kao nevladina organizacija s programom koji, uz podršku UN-a, promovira trajni mir u svijetu i solidarnost gradova u potpunoj zabrani nuklearnog naoružanja do 2020. godine, saopćeno je iz Gradske uprave Sarajeva.